Гюл Бюрек със сирене, кашкавал и спанак (Бюрек като роза) / Ispanaklı Peynirli Gül Böreği Traditional Turkish breakfast

Здравейте приятели!
По молба на моите момчета решихме закуската в почивния ден да е баница.
Пробвала съм доста рецепти и като всяка домакиня си имам свои любими, част от които съм споделяла с вас туктук и тук.
Днес реших да надникна за вдъхновение сред рецептите на съседите ни от Турция с техните многобройни рецепти за баница и бюрек и не сбърках.


Получи се чудесна закуска, която похапнахме с яйрян, а утре ще сложа от нея и в кутиите за храна за училище и за офиса.
Горещо ви препоръчвам тази чудесна рецепта (с благодарности към Anelia Lia за превода и разясненията).


Думата "Börek" описва група сладкиши и печива, приготвени от тънко турско тесто т.н юфка. Рецептата за тестото е проста  - брашно, вода и сол. Хората, които правят юфка, са известни като  “yufkacis”.
Благодарение на гъвкавостта на тестото за  yufka, Бörek може да се предлага в много форми и да бъде изпълнен с множество различни пълнежи. Най-често срещаните пълнежи са beyaz peynir (бяло сирене), kıyma (смляно говеждо месо) и jspanak (спанак).
Börek  е ястие, което произхожда от Отоманската империя, поради което много страни около съвременна Турция също имат подобно ястие.
Най-разпостранените видове бюрек са:

  • Su böreği– Воден Бюрек  - приготвя се чрез варене на слоевете yufka, поставянето им в тава с пълнеж между слоевете, намазване на върха с масло и изпичане 
  • Kol böreği– оформен на дълги рула, намазан с масло и изпечен
  • Gül böreği– юфка, която се пълни и навива под формата на рози
  • Laz böreği– “е псевдоним за Черноморския регион и този тип бурек е с пълнеж от крем
  • Sigara böreği– във формата на цигара, които често се пълнят със сирене  и се пържат или пекат;  често се правят в ресторантите като мезета
  • Kürt böreği– този börek няма пълнеж и често се сервира с пудра захар отгоре



Необходими продукти:

1 пакет кори за баница - използвах "Златна царица"
2 яйца
200 мл прясно мляко
100 мл олио
сол на вкус - ако сиренето е солено пропуснете солта
200 гр. бяло саламурено сирене
100 гр настърган кашкавал
150 гр нарязан пресен спанак
1 бакпулвер-слага се в прясното мляко
сусамово семе за поръсване - ако намерите семена Нигела още по - добре

Начин на приготвяне:


  • В купа разбийте с бъркалка яйцата, олиото и прясното мляко с бакпулвера.
  • Отделете 1 ч.ч от тази смес за заливане на Бюрека отгоре.
  • В друга купа си пригответе плънката от натрошеното сирене, настърган кашкавал и нарязан спанак
  • За всяка розичка работете с по две кори за навиване.
  • Разстелете корите върху работен плот.
  • Намажете първата от двете кори с млечно - яйчната смес.
  • Поръсете от плънката върху широкия край на провоъгълния лист кора за баница.
  • Започнете да навивате на руло, а след това самото руло навийте в кръг под формата на роза.
  • Поставете навитите рози в тава застлана с хартия за печене.
  • Отгоре поръсете всяка роза с малко от заделената млечно - яйчна смес.
  • Поръсете със сусам.
  • Печете в загрята на 200 гр фурна до приятен златист загар.

Просто са разкошни - хрупкави отгоре, сочни от вътре и с разтапящ се кашкавал по средата.
Плачеха си за градински домати, но следващия път.

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!











3 коментара: