Здравейте, приятели!
Днес ви предлагам тези мини банички със спанак и сирене.
Любими са на моето семейство - за разходка сред природата, за пикник на открито, за парти или просто за неделна закуска.
Приготвят се лесно и още по -бързо изчезват.
Идеята за тяхното оформяне видях ето : Тук
Разбира се, тези от Вас, които са работили с турски кори, знаят за техните предимства.
Аз използвам точени кори за баница, като избирам от наличните на пазара, но най - често такива без консерванти. Те са малко по-твърди от фините точени кори. При мен това е личен избор.
Вие, разбира се, бихте могли да използвате по-фини кори и тогава формата на баничките би била по-прецизна.
Вие, разбира се, бихте могли да използвате по-фини кори и тогава формата на баничките би била по-прецизна.
Ето и рецептата.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница - използвам Сърбиянка или Одрински кори -показаните тук банички са с Одрински кори
2 яйца и 1 белтък (жълтъкът отделям за намазване на баничките)
200 гр сирене
200 гр спанак
2 стръка пресен лук
1/2 ч.л сода за хляб
1/2 кофичка кисело мляко
1 с.л брашно
слънчогледово олио или зехтин за намазване на корите
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
В тиган задушете спанака с пресния лук .
Отделете настрани и изчакайте да изстине.
В купа натрошете сиренето, добавете разбитите яйца, киселото мляко с добавената в него сода за хляб и брашното. Накрая добавете задушения спанак и лука. Разбъркайте.
Това е плънката за баничките.
Развийте корите за баница.
Всяка кора на Одринските кори е под формата на правоъгълник.
Разделете всеки от тези правоъгълници на две през средата. От всяка кора се получават два малки квадрата. Всеки от тях намажете с олио.
Разделете всеки от тези правоъгълници на две през средата. От всяка кора се получават два малки квадрата. Всеки от тях намажете с олио.
В средата сложете малко от плънката. Завийте с въртеливи движения, като започнете да завъртате кората по посока на часовниковата стрелка.
Краищата които стърчат завийте отгоре.
Обърнете баничката и поставете в тава, върху хартия за печене.
Така процедирате, докато свършат корите и плънката.
От посочените количества ми излизат 15 бр. малки банички.
Накрая намажете баничките с разбит жълтък, поръсете със сусам и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса до зачервяване.
Ние обичаме баничките приятно хрупкави, и затова не ги завивам с кърпа. Ако ги завиете, ще станат мекички - въпрос на вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар