Здравейте ,приятели!
Посрещнахме ноември със слънчево време. Какво по - хубаво от това❤❤❤.
Галещи, меки, слънчеви лъчи, килим от златни и алено червени листа, аромат на печена тиква с канела, кестени, ах..............кестени!
Отплеснах се !
За нейно величество тиквата съм приготвила отделни рецепти.
Звезда на днешната публикация е карфиолът.
Та докъде бях стигнала 👱
А, да.
Неоспорим факт е, че консумирането на сезонни храни е здравословно!
Сега е времето на тиквата, зелето, дюлите, кестените, карфиолът, броколито, крушите, морковите, праз лукът, чушките, целината, цвеклото, гроздето, на зелето и орехите, на ряпата, пащърнака, на цвеклото и т.н.
Всички тези плодове и зеленчуци, консумирани в сезон, зареждат по най - пълноценен и ефективен начин организма с така важните за него витамини, минерали и други ценни хранителни вещества.
Навярно доста от вас следят в социалните мрежи инициативите на Кооперация " Хранкооп " - София и " Пазари Възраждане " ЕАД.
Женският пазар е новото място в София, на което всеки първи четвъртък от месеца ще се организира Фермерски пазар - ул. "Цар Симеон" и ул. "Стефан Стамболов"
В този приказен и слънчев есенен ден, аз ,като една Червена шапчица, с кошничка в ръка, с мили дружки за компания, си спретнахме "здравословна" разходка до пазара за сезонни и екологично чисти продукти.
Ще попитате " защо съм сложила думата здравословна в кавички?"
Както знаете, не съм от хората, залитащи в крайности (по отношение на храненето😊), и доста се съмнявам колко може да е здравословен животът в един забързан и пренаселен град, но нищо не пречи, доколкото е възможно, да предлагаме на децата и семейството си колкото се може по - качествена и чиста храна.
Останалото се надявам да свършат усмивката, добрата дума и любовта❤
Днес ви предлагам първата рецепта от напазаруваните продукти от кошничката ❤
- леко сезонно ястие, без месо, с базови продукти, семпло, само с четири съставки и супер бързо за приготвяне!
Идеално за вечеря след натоварен работен ден или пък за късен съботен обяд.
Насладете му се!
Необходими продукти - за около 5 (6 ) порции:
Глава карфиол - около 1 кг.
4 яйца
250 гр заквасена сметана
250 гр качествен твърд кашкавал
1 с.л разтопено масло - за намазване на тавичката за печене
сол на вкус,черен пипер
галета за поръсване на тавичката
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 200 гр.
Накъсваме карфиола на розички, измиваме го добре и бланшираме в кипяща подсолена вода, докато леко поомекне. Отцеждаме много добре. Оставяме да се охлади.
В тавичка за печене, намазана с масло и посипана с галета, подреждаме охладените розички карфиол.
В отделна купа разбъркваме много добре яйцата и заквасената сметана, подправени с черен пипер и сол на вкус.
Заливаме карфиола с тази смес.
Най - отгоре настъргваме кашкавала на едро ренде.
Запичаме в предварително загрятата фурна до приятен златист загар.
Поднасяме със свежа сезонна салата.
Да ви е сладко!
Ако ви е харесала рецептата, моля помогнете ми да я популяризирам като я споделите с бутоните по - долу в социална мрежа по ваш избор.
За да получавате първи новини за нови рецепти може да последвате страничката ми във Facebook
Няма коментари:
Публикуване на коментар