Постна питка с мая за Бъдни вечер / Bulgarian Lean bread for Christmas Eve




Здравейте, приятели!
До Бъдни вечер и Рождество Христово остават броени дни.
Вероятно вече сте планирали какво да поднесете на своите близки и всеки от Вас има собствени любими и изпробвани семейни рецепти.
Ако не обичате миризмата на сода за традиционната содена питка, Ви предлагам да си приготвите постна питка с мая.

Всяка година, по кулинарните групи (и не само), се водят спорове маята постен продукт ли е или не.
Основните аргументи са, че маята представлява дрожди, следователно е един вид животински продукт и не се консумира по време на пост.
Това категорично не е така!
На първо място дрождите са едноклетъчни гъби, безхлорофилни микроорганизми. Развиват се в захарни вещества (въглехидрати). При наличие на топлина и влага те бурно се размножават чрез пъпкуване, което и предизвиква втасването на хляба.
Какво всъщност са гъбите и защо те не са животински продукт?
Проблемът за подреждането на организмите в отделни царства и броят на царствата продължава да е обект на оживени научни спорове. Една от последните класификации, към която се придържат много учени, е предложената от Р. Уиттейкър (1959). Тя групира организмовия свят в пет царства: Монера, Протиста, Гъби, Растения и Животни.
Дълго време гъбите са били неизменно причислявани към растенията. По-късно се установило, че те притежават и доста от характеристиките на животните. В действителност те твърде много се отличават, както от растенията, така и от животните и не се вписват в нито едно от тези две царства. Заради това днес учените ги отделят като самостоятелно царство, а именно царство Гъби.
Всичко това е от ботаническа гледна точка.
Ако разгледаме въпроса от гледна точна на православния пост, то тогава пак не би следвало да се притеснаваме, защото с мая т.е с дрожди се заместват и просфорите, който се използват в храма за причастие.
Православната църква има 7 тайнства: св.Кръщение, Миропомазване, Причастие /Евхаристия/, Изповед /Покаяние/, Свещенство, Брак  и Елеосвещение /маслосвет/. 
Просфората е кръгъл обреден хляб, който се приготвя от пшенично брашно, мая (в миналото квас), сол и вода. Част от нея се използва именно за извършването на тайнството Евхаристия, а друга се раздава на вярващите, нарязана на малки парчета, наречени нафора. 

Просфорният хляб е в сърцевината на Евхаристията /от гръцки език- Благодарение/- основополагащо тайнство, при което вярващият приема Христа във вид на хляб и вино. Смята се, че това тайнство е установено от самия Христос по време на Тайната вечеря, когато той причестил учениците си за първи път. Тази сцена заема важно място в литургията- сърцевината на православното християнско богослужение.

Към тайнството Причастие могат да присъстват всички, които са получили Кръщение и Миропомазване, като за възрастните има изискване да са готови чрез пост и молитва, и очистили съвестта си в тайнството Изповед.

Рецептата, която съм използвала е точна и много сполучлива.

Не съм добавяла нито грам повече брашно или вода. Посочила съм всички продукти ,с които работих, за да получите и Вие перфектен резултат. Може да оформите тестото, което е чудесно за работа, по Вашия любим начина за оформяне на погачи.


Необходими продукти:

1 кг брашно - използвах Брашно Екста на София мел
1 с.л сол - непълна
1ч.л захар
11 гр. суха мая - използвах  суха мая " Саф - Инстант
500 мл хладка вода
100 мл олио и още малко за намазване на корите.

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява, за да се насити с кислород.
Всички продукти се смесват и се замесва тесто, което да не лепне по пръстите. Измесва се добре с изтегляне на тестото, докато се появат мехурчета (месих oколо 15 мин). Ако имате машина за хляб, може да измесите тестото там.
Тестото се оставя да втаса, докато удвои обема си, след което се оформя по избран и любим начин за оформяне на питки.
Аз разделих втасалото тесто на 4 еднакви топки, разточих и ги подредих една върху друга, като междy тях намазах s олио. Разрязах така оформеното тесто на триъгълни парчета като торта.
Всеки триъгълник разрязах по средата, но без да стигам до основата. Хващам върха на триъгълника и го промушвам през процепа. 
Подрегих оформените парчета тесто като цвете.
Пекох в кръгла тава с диаметър 30 см и височина 9 см., намазнена и посипана с брашно на горен и долен реотан на фурната при 180 гр,











Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!









 

Няма коментари:

Публикуване на коментар