Френски багети / French Baguette



Здравейте,приятели!
Днес Ви предлагам рецепта за френски багети, приготвени в домашни условия.
Няма да ви лъжа, ще Ви е необходимо търпение и опит в месенето.
Давам количеството за 4 бр. багети. 
Ако решите да пробвате за проба, в скоби ще посоча количеството продукти за 2 бр. багети.
Както и в предходните ми публикации за хляб и тук ще повторя, че е много важно да се следи гъстотата на тестото. При мен яйцата, използвани в рецептата, бяха XL размер и се наложи да добавя още малко брашно от посоченото в оригиналната рецепта.
Тестото трябва да бъде с консистенция на детски пластелин и да не лепне по ръцете.
Рецептата е много сполучлива и от нея се получават превъзходни багети.
Чудесни са с прясно масло и сладко или в компанията на сирена и колбаси.


Отделете малко време, въоражете се с търпение и ако следвате всички стъпки Ви гарантирам чудесен резултат!

Необходими продукти: за 4 бр багети ( в скоби за 2 бр.)

1.200 гр. брашно (използвах бяло брашно Екстра на СофияМел ( 550 гр)
4 ч.л (2 ч.л) - за това количество брашно от 1.200 гр използвах 11 гр мая Saft - Instant - френска
500 мл прясно мляко (250 мл)
40 гр меко краве масло - на стайна температура (20 гр)
2 яйца XL размер (1 яйце)
2 с.л захар (равни, без връх) - (1 с.л)
2 ч.л сол - (1 ч.л)
допълнително 70 гр меко масло за оформянето на багетите - (35 гр)

Начин на приготвяне:

Смесете всички продукти за тестото в голяма купа, като солта не трябва да има досег с маята       (сложете я някъде в страни на купчинката брашно).
Замесете тесто.
Ето така не бива да бъде Вашето тесто. 
Тук все още лепне по ръцете. Когато измесите тестото с точното количество брашно, ръцете ви трябва да са чисти от полепнало по тях тесто, а самото то трябва да бъде с консистенциа на пластелин - меко и еластично, като меката част на ушната мида. 
Месете тестото мин 15. мин. или докато се образуват мехурчета.
Ако разполагате с мащина за хляб, може да използвате нея на програма само за измесване.
Прехвърлете тестото в намаслена купа, покрийте го с чиста кърпа или фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
Разделете втасалото тесто на 4 еднакви топки.
Разточете всяка топка на правоъгълник.

Намаслете с масло, след което сгънете правоъгълника на плик - навътре първо лява и дясна страна, след което горна и долна.

Приберете всичките така оформени части тесто за 15 мин. в хладилник.

Извадете тестото от хладилника, разгънете сгънатото тесто и намаслете отново с масло. 
Навийте на руло, подредете багетите върху хартия за печене и направете разрези с помощта на кухненска ножица. 
Намажете с яйце или прясно мляко, поръсете със сусам (аз поръсих с провансалски подправки).
Оставете така оформените багети да починат 30 мин, и изпечете в загрята на 180 гр. фурна за около 30 - 40 мин.
Охладете върху решетка и нарежете с нож за хляб.
Приятен апетит!











Източник: https://gotovim-doma.ru/recipe/3317-frantsuzskiy-baget-tourbillon
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!




Няма коментари:

Публикуване на коментар