Здравейте приятели,
дълго се чудех какво точно име да дам на тази рецепта😖.
Изглежда на пръв поглед като овчарски пай, но в средата няма кайма, а вкусна плънка с пилешко месо (нещо като кавърма).
Нарекох го запеканка, но както и да се казва уверявам ви, че беше много вкусно.
Изисква малко повече време за приготвяне, но резултата си заслужава.
Представям ви днес вкусна рецепта подходяща за семеен обяд в почивните дни.
Отделете малко повече време и зарадвайте любимите си хора с вкусна домашно приготвена храна.
Да ви е сладко!
Необходими продукти:
2 пилешки бутчета сварени и обезкостени
1 глава лук
2 червени чушки Капия
1 зелена чушка Капия
2 домата обелени
200 гр пресни гъби
2 с.л олио
сол и черен пипер на вкус
щипка сух риган
За картофеното пюре:
5 (6) големи картофа
75 гр масло
50 мл прясно мляко
сол на вкус
150 гр кашкавал за настъргване отгоре
Начин на приготвяне:
Измиваме картофите с четка и ги поставяме в тенджера, за да се сварят.През това време приготвяме в тиган плънката.
Нарязваме лука и го запържваме в олио до златисто.Прибавяме нарязаните на жулиени чушки и задушаваме няколко мин. докато чушките леко поомекнат. Прибавяме гъбите и нарязаното на малки парченца обезкостено пиле. Продължаваме да готвим, като разбъркваме отвреме на време. Гъбите пускат вода. Изчакваме малко да се поизпари водата и чак тогава добавяме в тигана обелените и нарязаните на кубчета домати. Подправяме с риган, сол и черен пипер на вкус.
Готвим докато течността на доматите почти се изпари изцяло и ястието остане на мазнина.
Ако ми се стори, че е останала прекалено много течност, прехвърлям плънката с решетъчна лъжица, като по този начин отцеждам излишното.
Така приготвената плънка дърпаме от котлона и се заемаме с картофеното пюре.
Обелваме сварените картофи и ги намачкваме с ръчен уред за картофено пюре, с преса или ги настъргваме на едро ренде. Никога не използвам пасатор за картофеното пюре (от опита ми с него така пюрето става жилаво).
Добавяме към пюрето маслото и прясното мляко и разбъркваме. Подправяме със сол на вкус.
В намаслена керамична касерола или йенски съд разпределяме половината от картофеното пюре, отгоре подреждаме плънката и завършваме с отаналата половина от пюрето.
За финал настъргваме кашкавал отгоре.
Поставяме в предварително загрята на 200 гр. фурна и печем до златисто.
Поднасяме с подходяща свежа гарнитура и с чаша бяло вино за настроение.
Наздраве и да ви е сладко!
Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.
Благодаря ви!
Още вкусни рецепти с пилешко месо може да откриете на този линк: Ястия с пилешко месо
Изглежда ми , че ще е много вкусно !Хареса ми и ще го пробвам.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да Ви хареса!
ИзтриванеВече трети път го правя и е много вкусно!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Деси!Много се радвам,че съм била полезна с рецептата на тази вкусна и лесна запеканка.Благодаря сърдечно за обратната връзка!
Изтриване