Най - лесният домашен хляб с квас - Тостерен хляб от днес за днес /The easiest homemade sourdough bread - Toaster bread ready in one day


Здравейте, приятели!
Много отдавна съм ви обещала тази рецепта и най - накрая дойде и нейният ред, за да ви я представя тук.
Това е рецептата, за която съм получила най - много въпроси и молби на лично съобщение в Инстаграм и Фейсбук страницата си

Бързам да ви кажа, че тази рецепта е тествана с всички брашна, които са попадали у дома - и бели и пълнозърнести.
За част от тях, като брашната на Земята на траките, успях да ви предложа и 10% намаление при поръчка с код Radi10

С ръка на сърцето ви гарантирам, че с тази рецепта няма, наистина няма къде да сбъркате.
Пробвала съм с освежен квас, с остатъчен квас от хладилника, с 50% освежен и остатъчен, с малко повече сол от рецептата, с по - малко захар, със зехтин вместо масло.......
Какво ли не и причиних на тази рецепта, обаче тя работи без грешка.

Веднага ще ви кажа какви са предимствата на този хляб за моето семейство:
  • мекичък и ароматен
  • получва се в рамките на деня и не се налага да чакаме дълго
  • подходящ за сандвичи
  • може да регулирате големината на филийките, според формичките си за печене
  • резултатът е превъзходен, както с бели, така и с пълнозърнести брашна, с ръжено брашно, лимец и т.н
  • това е хляб, който всеки, абсолютно всеки може да направи
  • оформя се, втасва и се пече в един и същ съд - може да си изберете която искате продълговата формичка за кекс, с която разполагаме у дома, да печете във формички от огнеупорно стъкло и т.н

Когато си отгледах квас и започнах да пека, първо стартирах с пълнозърнест хляб с опара.
Огромна грешка.
И не, че не сполучи, но просто това не е нашият хляб.
След това започнах да експериментирам с хлебчета с дълга ретардация (студено и дълго втасване в хладилник), но при този тип хляб квасчето трябва да е силно, чака се - започваш днес и ядеш утре и все пак е необходимо повече опит и прецизност. 
На всеки един етап може нещо да се обърка - или тестото да е недовтасало, или превтасало или техниката на оформяне да не е добра, иска се и опит при печенето с пара и т.н и т.н.
А при този тостерен любимец всичко това не важи.


Хващайте водата и качествено брашно, отгледайте си квасче и има  - няма след 10 дена може да си изпечете подобни на моите самунчета.

Та....докато се тюхках и си мислех, че това с кваса може и да не ми се получи, попаднах на рецепта за тостерен хляб в една от ФБ групите за квас, в която членувам.
Беше публикувана от дама на име Валентина Новакова, тя я научила от друга дама -  Марго.....и така, уж случайно, попадна и при мен.
От тогава та до днес днешен (вече почти една година) приготвям този хляб ежедневно.
Ползваме за сандвичи за училище през цялата седмица, но по принцип това е любимият хляб с квас на моите момчета - искат си го и търсят точно него.

Ето и точната рецепта, така както съм си я записала:

Необходими продукти:

310 г брашно (с каквото разполагате у дома)
180-190 г вода - когато работите с ново брашно, първоначално сложете по -малко вода и след това добавяйте на части.
150 г квас - освежен, в пик, смесено - освежен и остатъчен - всякак става
6 г сол
12 г кафява захар
20-25 г масло ( или същите мил. зехтин)
По желание може да добавите ядки и семена, сущени домати, пармезан, сухи подправки ( най - често слагам мащерка или чубрица)


Начин на приготвяне:

И начинът на приготвяне му е лесен на този хляб. Няма ги сложните процеси, както при хляба с ретардация.
Трябва ви голяма купа и кухненска везничка.
Отмерете всички продукти (без маслото) и ги смесете в купата.
С ръце или бъркалка за тесто объркайте всичко, така че да се смеси. Не трябва да има сухи участъци. Тестото е доста лепкаво на този етап.
След няколко минути (при мен около 20 - 30 мин) се добавя маслото - на стайна температура.
И се започва месенето.
Аз меся на ръка, понякога си помагам с ръчен миксер с приставките за тесто.
Меси се дълго, докато се развие глутенът и се получи гладко и еластично тесто.
На този етап тестото спира да лепне по пръстите ми.
Докато месите и ако забележите, че тестото ви е прекалено лепкаво, то може да добавите още малко брашно на порции.
Случвало ми се с абсолютно нови брашна за мен, които "пият" повече вода и поради тази причина винаги меся с купичка брашно до мен, за да мога да поръся още малко, ако е необходимо.
След измесването тестото се оставя да почива за един час. Следва разтягане, почивка един час и ново разтягане. Стремя се да правя три разтягания, но ако съвсем нямам време съм правила и само две.
След всички тези процедури, тестото се покрива с кърпа или шапчица за баня, за да не хваща коричка и се оставя да втаса, докато удвои размера си.
Втасалото тесто се изсипва на набрашнен плот и внимателно се оформя, първо на правоъгълник, след това двата края на правоъгълника се събират, оформяме продълговато самунче и го поставяме в много добре намазана с масло формичка, с шева надолу.
Много обичам на "обличам" формичките със семена или фини овесени ядки - просто поръсвам формичката, след като съм я намазала с масло.
Така хлябът се получава още по - апетитен и се вади от формичките по - лесно.
Разбира се, може да използвате и формички, застлани с хартия за печене, но лично аз ви препоръчвам първия вариант.
След оформянето, хлебчетата отново втасват , докато изпълнят добре формичките (пак търсим удвояване на тестото) , след което печем в загрята на 220 гр фурна.
Охлаждаме хляба за кратко във формичките, след което, при първа възможност, внимателно го обръщаме върху решетка, вадим хлебчето и го оставяме окончателно да се охлади преди да го нарежем и да му се насладим.
От същото тесто приготвям и питки за хамбургери - пекла съм ги както на фурна, така и във фрайер на програма Bake.


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!
















 

Няма коментари:

Публикуване на коментар