Пълнени пиперки " Златна есен" / Stuffed Peppers "Golden Autumn"


Есен в джобовете…
“Когато дойде есента, ще напълня
левият ти джоб със слънце,
а десният с дъги,
целувките ще прибера
… в реверите ти,
обувките ти ще напълня
с шумкащи оранжеви листа,
ще скрия птича песен във ухото ти
и щурец в чорапа ти,
ще застеля леглото ти
със златна слама
и когато снежен студ скове земята
пред камината ще вадя
вместо топли пуканки
усмивки от джобовете,
ще жонглирам сладки спомени
от есен, слънце, обич и треви
и утрините зимни ще се смеят,
гъделичкани от цялата любов,
която криеш във джобовете си…!”
Ивет Александрова

Хммм.. най обикновени някакви си чушки, че и поезия в едно! 
Не се връзва някак си, ще кажат естетите! 
Е , аз не се смятам за естет - хи - хи ☺☺☺и не обичам особено есента, дъждовните и все по - къси дни. Но какво пък! Животът е прекрасен ако има на кого да напълниш обувките с шумкави оранжеви листа! Примерно!!! ☺
А ако има кой да ми приготви чаша горещ шоколад, Кейк с круши и целувчена глазура, печени кестени, тиква с мед  и орехи....ехххх мечти разни.
За горещ шоколад може да се вредя. За всичко останало домашните любимци чакат на мен☺☺☺.
Чакат...и днес дочакаха само тези вкусни пълнени чушки с изобилие от пресни и сезонни есенни продукти и вкусно сосче за топене.
Необходимите продукти:
8 чушки Капия - червени или зелени
1 купичка ориз Бисерен
1 глава лук
2 моркова
1 патладжан
1 домат
100 гр пресни гъби
3 сръка пресен Джоджен
сол и черен пипер на вкус
250 гр заквасена сметана
2 сл зехтин Extra Vergine


Начин на приготвяне:


Измиваме и почистваме чушките от семките.
Измиваме и обелваме патладжана. Нарязваме го на дребни кубчета и го поръсваме със сол. Оставяме го в отделна купа да си пусне горчивия сок.
Нарязваме лука, морковите и гъбите наситно. Загряваме зехтина в тиганче, добавяме лука и след като поомекне морковите и гъбите.
Доливаме 1 к.ч вода и задушаваме докато морковите поомекнат.
Изплакваме кубчетата патладжан и ги прибавяме към зеленчуковата смес.Продължаваме да готвим докато и патладжана поомекне.
Изплакваме ориза и го добавяме към плънката. Бъркаме докато зрънцата станат " стъклени"
Доливаме вода в съотношение 1:2 и 1/2 ориз:вода.
Когато зрънцата ориз са почти готови и водата се е поизпарила добавяме обеления и нарязан наситно домат.
Подправяме с пресния джоджен, сол и черен пипер на вкус.
Подреждаме чушките в тавичка, поливаме със струйка зехтин и 1 ч/ч вода и печем във фурната до готовност. Ако се наложи доливаме по малко водичка.
Когато ястието е готово приготвяме сос от заквасената сметана разредена с помалко от течността от печенето на чушките (действаме по подобие на застройка).
Връщаме сметаната разредена с течността в тавата.
Украсяваме с пресен магданоз и сервираме!
Мнооооого вкусно!
Никой не се сети да пита къде е каймата!!!
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.

Благодаря ви!




Няма коментари:

Публикуване на коментар