6.06.2016 г.

Черешов сладкиш с крема сирене/ Cherry Cake with Cream Cheese



Преди да започна да ви обяснявам за рецептата на този сладкиш искам да вметна, че докато се печеше, ароматът който се разнесе у дома предизвика възклицанието:  Оооооо така ухае, че не можем да търпим. Много ни се хапва. Кога, кога ще е готово?
След като положихме огромни усилия да изчакаме да се охлади (вече съм споделяла, че това с чакането у дома не го умеем много - хи, хи....) и го опитахме, коментарите на лакомниците бяха : Ммммм вкуснооооооо. Искаме само този сладкиш.
Това тяхно желание ме устройва идеално.
Супер бърз, супер лесен за направа кейк, с минимално количество продукти, с почти никакви усилия за приготвяне, но с прекрасен резултат!!!
Дори не ви е необходим миксер, за да си го приготвите.
Необходими са ви две купи - за сухите и мокрите съставки. Смесвате ги. Печете. Наливате си кафе или сок и се наслаждавате.
Този кейк е мек, еластичен, с плътна консистенция и леко влажен.
С аромат на канела, ром и ванилия ( в оригинала си сладкиша е с аромат на канела и индийско орехче, тук може да експериментирате по свой вкус). 
Съвет от мен - задължително изчакайте добре да се охлади преди да го разрежете и нападнете.
Да ви е сладко!

Необходими продукти:



1 ч.ч брашно + 1 с.л за овалване на плодовете
3/4 ч.ч захар + 1 с.л за крема сиренето
2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л канела
2 прахчета ванилия
1 голямо яйце
1/2 ч.ч гъст айрян
1/3 ч.ч заквасена сметана (или гъсто кисело мляко)
3 с.л олио
1 капсула с аромат на ром на д-р Йоткер
2 ч.ч изчистени от костилките пресни череши
1/4 ч.ч безсолно крема сирене (или сирене Рикота)  - за тази рецепта използвам насипно безсолно крема сирене на Лакрима. Не съм пробвала с БГ извара, но може би, ако е финна и безсолна ще се получи и с нея.

Начин на приготвяне:


Необходими са ви 2 купи: за сухите и мокрите съставки.
В първата купа смесваме : брашното, захарта, бакпулвера, канелата и прахчетата ванилия.
В друга купа смесваме мокрите съставки : яйцето, айряна, заквасената сметана, олиото, капсулата течен аромат Ром.
Към сухите съставки добавяме мокрите. Разбъркваме добре с вилица. Сместта е малко по-рядка от типичното кексово тесто. Тук съм се опитала да онагледя:


На този епат включваме фурната да загрее на 200 градуса с вентилатор.
Измиваме и почистваме черешите от костилките. Слагаме ги в купа и поръсваме с брашно.

В тавичка застлана с хартия за печене разпределяме тестото за сладкиша. 
Смесваме крема сиренето с 1 с.л захар. Разбъркваме с вилица.
Съвсем небрежно разпределяме крема сиренето върху тестото, и пак така небрежно с зъбците на вилицата го разбъркваме леко. Целта е не да се смеси до гладка смес, а съвсем леко парченцата крема сирене да потънат тук-там в тестото и да се усеща после след изпичането.
За финал разпределяме върху тестото и оваляните в брашно череши (овалват се в брашно, за да не потънат).
Печем в загрята на 200 градуса фурна.Проверяваме дали е готово с помощта на суха клечка за зъби или шишче - не трявба да излиза меко тесто. Нормално е да видите при тази проба влажни трохи, защото самия сладкиш е от този тип -леко влажен.
На мен за изпичане на сладкиша ми отне около 45 мин.
Това време е ориентировъчно. Всяка домакиня си познава фурната и най- добре тествайте до суха клечка.
Добър апетит!
Някой да налее кафето моля!
Адаптирано от:










5 коментара:

  1. Много вкусен сладкиш с лек солен послевкус, което те кара да похапваш още и още. С нетърпение очаквам следващо предложение :).

    ОтговорИзтриване
  2. фурната през цялото време на печене ли е на вентилатор,или само в началото?

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладкиша съм пекла на 200 градуса с вентилатор през цялото време.Пo подобен начин пека почти всички печива - сладкиши,погаги и питки (последните дори на по-ниска тем.,но пак на вентилатор.Писала съм,че всяка домакиня си познава фурната.Все пак трябва да се следи процеса.Посоченото време е само ориентировъчно.Успех!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...