Йогурт Панакота с Ягоди и Шоколадов Ганаш / Yoghurt Pannacotta with Strawberries and Chocolate Ganash



Най-накрая и тази година температурите заприличаха на типично летни. 
С покачването на градусите на термометъра се появява и желанието за нещо разхлаждащо и свежо. И какво по-свежо от десерт който се сервира директно от хладилника. Лек, нежен, с аромат на ягоди и мента, и за разкош с топящ се в устата Шоколадов Ганаш. 
Бърз и много лесен десерт с продукти които се намират винаги у дома. 
Ммммммм вкусно!







Не знам как точно трябва да се нарече този десерт - желирано Кисело мляко с Ягоди или Йогурт Панакота.
От това което съм чела, Пана Котата това е класически италиански десерт, който се приготвя с животинска сметана и желатин. Могат да се прибавят различни аромати и плодове -вариантите са различни и всички много изкушаващи.
Срещат се обаче и вариации на рецептата с Кисело и Прясно мляко, с цедено Кисело мляко, с кокосово мляко и т.н.
Ето Тук при Лора и Стоян открих и вариант само с Кисело мляко.
Моят вариант, който ви предлагам днес е също с Кисело мляко.


Необходими продукти:

от посочените количества получавам 12 бр. десертни купички като показаните на снимките

За Панакотата:

800 гр. гъсто Кисело мляко 3.6 % - за тази рецепта съм използвала Олимпус 3.6 %
200 гр. Заквасена сметана
300 гр. пресни Ягоди - пюрирани
2 пакетчета от 10 гр. желатин на прах - използвам на д-р Йоткер
4 стръка мента - отделям един стрък за украса
120. гр захар
100 мл. вода

За Шоколадовия Ганаш:

200 мл. течна животинска сметана с 30 % масленост
180 гр. Черен Шоколад

Начин на приготвяне:


1. Почистваме и измиваме ягодите и листенцата мента. Поставяме ги в подходящ съд и ги пюрираме с пасатор или блендер. Прибаваме към тях киселото мляко и заквасената сметана. Разбъркваме добре до хомогенизиране на сместа.
Загряваме котлона и разтопяваме захарта в 100 мл вода. Добавяме я към горната смес.

2. Подготвяме желатина. Изсипваме съдържанието на двете пакетчета желатин в чашка и заливаме с 10 с.л вода. Разбъркваме хубаво и изчакваме докато желатина набъбне. Загряваме желатина на водна баня, като внимаваме да не заври (при завиране желатина разрушава структурата си). Изчакваме леко да се охлади и го добавяме към млечно - плодовата смес. Разбъркваме добре.

3. Разпределяме сместа в десертните купички и поставяме в хладилника за няколко часа - поне 3-4 часа.
Проверяваме дали сместта се е желирала. Едва тогава може да залеем с Шоколадовия Ганаш. 

4. За да приготвим Ганаша загряваме на котлона, в касерола или малка тенджера, течната сметана. Сметаната не трябва да завира!
Дръпваме от котлона и начупваме вътре шоколада. От топлината на сметаната шоколада се разтопява. Разбъркваме добре до хомогенизиране. Ганашът е готов.

5. Вадим купичките с Панакотата от хладилника и разпределяме Ганаша върху крема. Връщаме отново в хладилника за още поне час.
Най добре е Панакотата да престои в хладилника една нощ, но не помня на нас да ни се е случвало. Както казах и по-горе, най-трудното при този десерт е да се изчака. Просто невъзможно!
Грабвайте лъжиците и се насладете.
Да ви е сладко!
Идеята за заливката от Шоколадов ганаш видях При Луси.  Луси благодаря ти!














2 коментара:

  1. Честито,Ради,пожелавам ти успех в това вълнуващо и апетитно начинание!
    Много вдъхновение и ентусиазъм :)
    Панакота с кисело мляко не съм приготвяла до сега,задължително ще опитам :)

    ОтговорИзтриване