3.12.2018 г.

Ботевградски милинки / Bulgarian Breakfast " Milinki" from Botegrad


Необходими продукти:

300 мл прясно мляко
4 яйца
1 с.л суха мая или 20 гр прясна мая от кубче
1 с.л захар
1 ч.л сол
брашно - около 750 гр - до меко еластично тесто, което не лепне по пръстите при месене
1/2 ч.ч олио - при оформянето
 За заливката:
125 гр краве масло
100 гр сирене  - и още около 100 гр за вътрешността на топчетата ( по желание)
1 ч.л сол
2 с.л брашно
пудра захар за поръсване - по желание

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се затопля леко. Маята се размива с малко мляко. Към нея се добавят  захарта, добре разбитите яйца пресятото брашно и солта. Получава се средно меко тесто, което трябва да почине 1/2 - 1 ч. на топло, за да втаса. От него се оформят топчета, като ръцете се топят в мазнината. Нареждат се едно до друго в тава, намазана с мазнина и се оставят да втасат отново около 30 мин.
Заливат се с приготвената през това време заливка от препърженото масло, солта и брашното.
Към заливката се добавя и натрошеното сирене.
По желание може да сложите сирене и по средата на всяко топче от тесто.
Милинките се пекат в средно силна фурна (около 200 гр) до приятен златист загар.
При сервиране по желание може да се поръсят с пудра захар.

Източник: Българска национална кухня, 1978 г.







Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.

Благодаря ви!

 




4 коментара:

  1. Чудесни са тези милинки, Ради! Интересно ми е тестото с 4 яйца.
    Ще опитам някой път.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напомняш ми пак да ги правя.
      Дано ти харесат Ил! Радвам се, че намина тук. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...