Ботевградски милинки / Bulgarian Breakfast " Milinki" from Botegrad


Необходими продукти:

300 мл прясно мляко
4 яйца
1 с.л суха мая или 20 гр прясна мая от кубче
1 с.л захар
1 ч.л сол
брашно - около 750 гр - до меко еластично тесто, което не лепне по пръстите при месене
1/2 ч.ч олио - при оформянето
 За заливката:
125 гр краве масло
100 гр сирене  - и още около 100 гр за вътрешността на топчетата ( по желание)
1 ч.л сол
2 с.л брашно
пудра захар за поръсване - по желание

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се затопля леко. Маята се размива с малко мляко. Към нея се добавят  захарта, добре разбитите яйца пресятото брашно и солта. Получава се средно меко тесто, което трябва да почине 1/2 - 1 ч. на топло, за да втаса. От него се оформят топчета, като ръцете се топят в мазнината. Нареждат се едно до друго в тава, намазана с мазнина и се оставят да втасат отново около 30 мин.
Заливат се с приготвената през това време заливка от препърженото масло, солта и брашното.
Към заливката се добавя и натрошеното сирене.
По желание може да сложите сирене и по средата на всяко топче от тесто.
Милинките се пекат в средно силна фурна (около 200 гр) до приятен златист загар.
При сервиране по желание може да се поръсят с пудра захар.

Източник: Българска национална кухня, 1978 г.







Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.

Благодаря ви!

 




3 коментара:

  1. Чудесни са тези милинки, Ради! Интересно ми е тестото с 4 яйца.
    Ще опитам някой път.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напомняш ми пак да ги правя.
      Дано ти харесат Ил! Радвам се, че намина тук. Поздрави!

      Изтриване