Барабойник или постна баница с картофи / Vegan Bulgarian Banitsa with potatoes

Здравейте, приятели!
Днес сервирам "Барабойник" или баница с картофи.
В Българската национална кухня се приготвят различни видове баници - със сирене и яйца, със спанак и други зелении, с кайма, с гъби, с ябълки и т.н.
Барабойник е вид баница, която е характерна за северняшкия край. Нарича се още северняшка или тетебенска баница с картофи.
Името на това ястие идва от диалектната дума "Барабой", която се използва в някои райони на страната и означава картоф. 
Този вид баница може да се срещне и под името Бръмбой, Брабой и т.н
В миналото този вид баница се е приготвял с ръчно теглени кори, но днес ,за улеснение на домакините, може да използваме фини кори за баница.
В оригинал рецептата се изпълнява в комбинация от краве масло и олио, но аз съм я приготвила само с олио според православния Великденски пост, който тече в момента.
Баницата с картофи може да разнообрази менюто ви по време на постите. Сервирайте в компанията на свежа салата и ще се радвате на вкусен и пипателен обяд или вечеря.

Необходими продукти

за правоъгълна тава с размери 33/23см.
1 пакет кори за баница - използвах кори за баница Сърбиянка
6 големи картофа
3 големи глави лук
100-120 мл олио
2 с.л ронена чубрица
червен пипер
Балканска ръсеница на Пикантина
сол - на вкус


Начин на приготвяне:


Измиваме добре картофите, обелваме ги, нарязваме на малки кубчета (като за мусака) и варим в леко подсолена вода.
През това време обелваме лука, нарязваме го на полумесеци и го задушаваме в тиган с малко олио.
Когато картофите омекнат ги отцеждаме добре от водата и ги прибаваме в тигана с лука. Овкусяваме с ронената чубрица.
Това е нашата плънка за баницата.
Следва сглобяване.
Намазняваме тавата с малко олио.
Вземаме един лист от корите, поръсваме с олио, слагаме малко от плънката, поръсваме с червен пипер и сол на вкус. Поставяме друг лист кори и повтаряме същата процедура - кори, ръсим с мазнина, поставяме от плънката и поръсваме с червен пипер и сол. Така редим баницата, докато свършат корите и плънката.
На мен ми останаха от пакета 3 кори, които използвах за панирано сирене в кори за баница.
Разразваме баницата на квадрати с остър нож, поръсваме с останалата мазнина, ръсим за финал с червен пипер (аз поръсих и с Балканска ръценина на Пикантина) и печем около 25-30 мин. в заграта на 230 гр. фурна на горен и долен реотан.






Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

Източник: Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар