Обичате ли домашна торта?
Обичате ли крем карамел?
Обичате ли тортата да не отнема твърде много време за направа?
А случайно, да обичате тортата да е лека и свежа, с вкусни и ароматни пресни плодове?
Е, ако отговорите са да, то тогава сме от една порода!
Тортата беше поръчка от любим човек ❤❤❤
На въпроса какво ти се яде, отговора беше крем карамел, нещо леко, нещо свежо.
Ииииии....... тя рецептата сама си ме намери.
Благодаря ти Люси за кулинарното вдъхновение!
Тортата постигна целта си!!!
Необходими продукти:
около 400 гр обикновени бисквити
За крема:
4 и 1/2 ч.ч прясно мляко + още 150 мл за потапяне на бисквитите
1 и 1/2 ч.ч захар - ако обичате по - сладичко може да сложите и 2 ч.ч
9 с.л брашно - равни
1 капсула ванилова есенция
4 яйца
2 ч.ч смлени орехи
300 гр пресни малини за гарниране
100 гр замразени или пресни боровинки - те са по желание
За желатиновата глазура:
200 мл вода или плодов сок
1 пакетче желатин (40 гр.)
Начин на приготвяне:
В подходящ съд слагаме захарта за крема да се карамелизира.
След като захарта се карамелизира добавяме прясното мляко.
Карамела става много твърд, но това не бива да ви притеснява. След като млякото се загрее, карамела се разтопява. Млякото придобива разкошен карамелен цвят и вкус - ммммм!.
Отстраняваме съда от котлона.
В отделна купа смесваме яйцата и брашното и разбъркваме.
Към тази смес започваме да добавяме внимателно и лъжица по лъжица от карамеленото мляко, като непрекъснато разбъркваме.
Връщаме съда с млякото отново на котлона и когато започне леко да завира, добавяме яйчно-брашнената смес, като бъркаме непрекъснато, докато крема се сгъсти.
На финала ароматизираме с ванилията.
Следва сглобяването на тортата.
Използвах кръгла тортена форма с откопчаващо се дъно.
Потапяме бисквитите в прясно мляко и редим на дъното на формата.
Следва ред крем, посипваме с орехи, малини и по желание с боровинки (използвах замразени), отново бисквити и отново крем.
Общо ми се получиха от това количество продукти 3 реда бисквити и три реда крем.
Завършваме с крем и отгоре подреждаме пресните малини.
За желатиновата заливка - разтваряме пакетчето желатин в малко вода (2 с.л). Изчакваме на набъбне. Загряваме желатина на водна баня, за да се разтвори. Много е важно да следим да не заври, защото така губи желиращите си свойства.
Разтвореният желатин добавяме внимателно към плодовия сок или водата.
Заливаме с малка лъжичка и много внимателно малините.
Прибираме тортата в хладилника за няколко часа, докато се желира горния слой.
След това похапваме с удоволствие и мярка 😉😉😉
Да ви е сладко!!!
Ако ви е харесала тази рецепта, помогнете ми да я популяризираме, като я споделите с бутоните за споделяне в социална мрежа по ваш избор, или харесате страничката на блога във Facebook.
Благодаря Ви.
Не виждам захар в продуктите Цвета
ОтговорИзтриванеРедактирах.Благодаря Ви Цвета!
ОтговорИзтриване