Здравейте приятели,
Днес ви представям една лесна и семпла салата с червено цвекло.
Традиционно салати с кореноплодни се приготвят през симния сезон, но аз недминавам този полезен и достъпен зеленчук целогодишно.
За любителите на здравословното хранене неговите ползи за здарвето са безпорни.
Твърди се, че този често подминаван зеленчук в супермаркета повлиява полижително редица заболявания като:
1.Високо кръвно налягане - поради съдържанието на азотен оксид. Това съединение релаксира и разширява кръвоносните съдове, намалявайки налягането по стените им.
Съдържащите
се в четрвеното цвекло нитрати (в малки количества те не са опасни, опасни са нитритите) се
преобразуват в тялото в азотен окис, който поддържа разширени кръвоносните
съдове. Това води до по-добро кръвоснабдяване на органите и до понижаване на
високото кръвно налягане.
2. Контрол върху различни хронични заболявания - поради изобилието на беталаини. Това са антиоксидантни вещества, които действат противовъзпалително и помагат за контрола на хроничните заболявания, причинени от вредното влияние на свободните радикали.
3.Възпрепядства образуването на тромби - магнезият в зеленчука регулира състоянието на кръвоносните съдове
4.Подобрява работата на черния дроб - с оптималното си съдържание на бетаин – биоактивно вещество, което подпомага усвояването на белтъчините.
5.Помага на пациенти с понижена функция на щитовидната жлеза - поради съдържанието на йод
6.Благоприятства разтварянето на камъните в бъбреците и жлъчката и плаките в
артериите - поради доброто съотношение на калций и натрий
7.Полезен за заздравяване на язви на стомаха - поради наличният в него витамин U.
8. Намалява т.н лош холестерол - поради съдържанието на сапонини
9.Червеното цвекло също така подобрява паметта и
съня, има добър ефект при подагра, при дисменорея, тежък климакс.
Дали е това е точно така 😎 аз не мога да твърдя със сигурност, но мога да кажа как се отразява лично на мен консумирането на този вкусен зеленчук - повече енергия, по чиста кожа, редовен стомах.
Мисля че си струва да опитате да включите цвеклото в менюто си. Ако не ви допада тревистия му вкус това лесно се поправя с подходящ дресинг с Ароматни растителни масла, тревисти подправки и лимонов сок.
Необходими продукти:
За салатата:
Червено цвекло - 2 глави
400 гр млечна сладка царевица от консерва
1 връзка пресен копър
100 гр маслини Каламата без костилка
за дресинга:
сокът на един лимон
2 с.л Ароматно масло от копър - как да го приготвите може да видите ТУК.
Ако ви се вижда сложно и трудоемко, може спокойно да го замените с зехтин Extra Vergine
хималайска сол на вкус
Начин на приготвяне:
Настържете цвеклото. Нарежете копъра на ситно.
В голяма купа смесете цвеклото, царевицата, копъра и маслините.
Залейте с продуктите за дресинга.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар