Вита баница със сирене /Rolled cheese Banitsa




Необходими продукти:

1 пакет финни кори за баница - използвам кори Гюзел  - Ето как изглеждат
Откривам ги в повечете магазини Била. Може да замените и с друг вид финни кори
4 яйца
250 гр. бяло саламурено сирене
250 гр. гъсто кисело мляко
100 мл. олио за плънката и още около 100 мл. за намзаване на корите
1/2 ч.л сода за хляб
3 пълни с.л брашно ( с връх)
80 гр краве масло - за поръсване на оформената баница преди печене

Начин на приготвяне:


1.В купа разбъркайте яйцата с домакинска тел или вилица. Натрошете вътре сиренето.
Прибавете в киселото мляко содата за хляб. Изчакайте да шупне и прибавете към купата с яйцата и сиренето. Добавете половината от приготвеното олио (100 мл) и брашното. Разбъркайте.
Това е нашата плънка за баницата.

2.Развийте корите за баница. Работете, като намазвате всяка кора, с помощта на домакинска четка или с ръце, с малко олио. Поръсете с малко количество от плънката. Завийте на пура и след това оформете пурата на охлюв. Поставете по средата на тавичка застлана с хартия за печене (може да изпечете баницата и директно в тавичка намазана с малко олио). Продължете  със следващата кора - намажете с малко олио, поръсетес малко от плънката, завийте на пура и след това увийте пуричката около първото руло в тавата. Процедирайте по този начин, докато свършат корите и плънката.

3.Поръсете навитата баница на няколко места с бучици краве масло.

4.Печете баницата в загрята фурна на 200 гр. на долен и долен реотан до приятен златист загар.

5.Ако желаете баницата да е хрупкава, след изпичане и изваждане от фурната, е необходимо само да я оставите да се охлади добре.

Ако обичате баницата по - мекичка, след изваждане от фурната напръскайте леко с вода и завийте с кърпа, за да се задуши и омекне.
Сервирайте с айрян.
Да ви е сладко!






Ако ви е харесала рецептата, моля помогнете ми да я популяризирам като я споделите с бутоните по - долу в социална мрежа по ваш избор.
За да получавате първи новини за нови рецепти може да последвате страничката ми във Facebook


Няма коментари:

Публикуване на коментар