Здравейте, приятели!
Идвам с торта.
Много специална торта за мен!💟💟💟
Без глутен, без захар и без печене.👍
Специална е, защото я приготвих за много скъп за мен човек и изцяло съобразена с неговите хранителни нужди (надявам се че се справих 😊).
Необходимо беше тортата да е ниско въглехидратна и безглутенова, т.е използването на брашно и стандартните блатове за торта автоматично отпаднаха.
Изискването беше и тортата да е без захар, поради заболяване Диабет тип 2.
И тук започна голямото ми чудене.
От известно време се опитвам да редуцирам използването на бяла захар в кухнята си.
За сурови десерти добрият стар мед е вариант за мен. В печива се старая да го използвам рядко и основно само там, където рецептата категорично го изисква (като меденки, торта Медовик и т.н).
В тази торта и медът не беше приемлив.
Трябваше ми подсладител с нисък гликемичен индекс.
Направих свое проучване за популярните подсладители в момента - стевия, захарни алкохоли (еритритол, ксилитол, малтитол) и др.
Общо взето това с подслаждането най ме измъчи!
За себе си и нашите гости избрах Фруктоза (натурална плодова захар в изключително малки количества) и 8 бр. фурми за основата.
Много изчетох за заместителите на бялата захар и така и не се убедих на 100 % в тяхната безвредност. Може би само стевията е приемлива за мен, но още не съм експериментирала с прословутият й остатъчен вкус, с който много хора не могат да свикнат.
Но да се върнем на Фруктозата - не, че и за нея няма За и Против.
Фруктозата е 1.7 пъти по-сладка от бялата захар, по - лесно се усвоява от организма и е с 30 % по - нисък гликемичен индекс от глюкозата.
Термоустойчива е. Използва се за подслаждане на печива, сладка и напитки при диабетици.
Трябва да се знае, че консумирането на фруктоза също покачва кръвната захар, но това става по - бавно в сравнение с глюкозата. Затова хората с захарен диабет могат да приемат ограничени количества.
Излишъкът на фруктоза претоварва черния дроб и се превръща в триглицериди вместо в гликоген.
Затова и с този подсладител трябва да се подходи внимателно и разумно.
С една дума моите лични търсения по темата продължават и на този етап не бих могла да Ви препоръчам категорично нито един подсладител. Консултацията с лекуващ лекар никога не е излишна.
Ако сте в добра здравословна форма и просто искате да избягате от бялата захар, може да подсладите тортат и с мед.
Необходими продукти - за тортен ринг с диаметър 26 см.
За основата
200 гр смлени сурови бадеми - предварително накиснати за 1 час ( времето за никисване на бадемите е 8 часа, т.е от предната вечер, но аз късно се сетих)
3 с.л кокосово брашно
2 с.л био кокосови стърготини
70 гр разтопено краве масло
3 с.л разтопено кокосово масло Extra Vergine
8 фурми - смлени в блендер
За чийз плънката:
500 гр маскарпоне
350 гр заквасена сметана
200 гр пресни боровинки
3 с.л фруктоза
За плодовото желе
500 гр замразени малини
150 гр вода
1 пакетче желатин на д-р Йоткер
1 с.л фруктоза
Начин на приготвяне:
За да приготвите основата - смесете всички продукти в голяма купа.
Разбъркайте внимателно с ръцете си, докато се оформи тесто.
Разпределете тестото по дъното на тортена форма с откопчаващ се ринг. Загладете и притиснете добре към дъното.
Приберете в хладилник, докато приготвяте крема.
За да приготвите крема - смесете маскарпонето, сметаната и фруктозата. Разбъркайте добре.
Аз не сложих тук желатин, защото и него недолюбвам и тортата стегна идеално в хладилник за една нощ.
Ако искате да се подсигурите и нямате търпение, прибавете в крема 1/2 пакетче желатин.
Разпределете крема върху основата.
Загладете добре и посипете с боровинки (колкото повече, толкова повече).
Приберете тортата отново в хладилника и се заемете с приготвянето на плодовото желе.
Тук без желатин няма как да минем (може би с пектин, но не ми се рискуваше).
За желето - загрейте в касерола водата и добавете плодовете. Подсладете с фруктозата.
Разтворете желатина в 3 с.л вода. Изчакайте да набъбне.
Разтопете го внимателно на водна баня (много е важно да е на водна баня и да не завира, за да не загуби желиращите си свойства).
Прибавете желатина към плодовото желе.
Внимателно разпределете желето върху тортата и приберете в хладилник, за да стегне (най - добре за една нощ).
Преди поднасяне украсете с пресни плодове и клонки свежа мента.
Да ви е сладко!
Разбъркайте внимателно с ръцете си, докато се оформи тесто.
Разпределете тестото по дъното на тортена форма с откопчаващ се ринг. Загладете и притиснете добре към дъното.
Приберете в хладилник, докато приготвяте крема.
За да приготвите крема - смесете маскарпонето, сметаната и фруктозата. Разбъркайте добре.
Аз не сложих тук желатин, защото и него недолюбвам и тортата стегна идеално в хладилник за една нощ.
Ако искате да се подсигурите и нямате търпение, прибавете в крема 1/2 пакетче желатин.
Разпределете крема върху основата.
Загладете добре и посипете с боровинки (колкото повече, толкова повече).
Приберете тортата отново в хладилника и се заемете с приготвянето на плодовото желе.
Тук без желатин няма как да минем (може би с пектин, но не ми се рискуваше).
За желето - загрейте в касерола водата и добавете плодовете. Подсладете с фруктозата.
Разтворете желатина в 3 с.л вода. Изчакайте да набъбне.
Разтопете го внимателно на водна баня (много е важно да е на водна баня и да не завира, за да не загуби желиращите си свойства).
Прибавете желатина към плодовото желе.
Внимателно разпределете желето върху тортата и приберете в хладилник, за да стегне (най - добре за една нощ).
Преди поднасяне украсете с пресни плодове и клонки свежа мента.
Да ви е сладко!
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Ради, здравей! Не знаех за това чудесно твое място, сега го открих и се записах, разбира се. Сега за тортата, много ми хареса нейната свежест и ще я направя. Малко съм скептична относно подсладителите, няма да навлизам с коментар дали са вредни или не, но ще ме затруднят, защото никога не съм работила с тях, но винаги има и първи път, нали така.. Само да попитам, след като се натопят суровите бадеми за 1 ч във вода, люспата няма ли да падне, или така да ги смилам в блендер заедно с люспата? Иначе всичко ми е ясно и отивам да попълня запасите си от бадеми, че не ми стигат, отидоха в онзи козунак който показах... Чудесна торта, Ради! Поздрав най-сърдечен! Марчева
ОтговорИзтриванеЗдравей, Марчева! Радвам се да видя кулинар като теб в моето скромно местенце.😄
ИзтриванеСега за ядките. Има много писано по темата защо се накисват. Часовете за накисване на различните ядки са различни. Основното е, че с накисването се неутрализират ензимните инхибитори в тях (това са вещества, които блокират храносмилателните ни ензими и правят процеса на храносмилане труден). Има много писано по темата в интернет. Потърси в блога на Надя Петрова и Маги Пашова. По принцип, за да сме съвсем коректни, трябва да отбележа, че бадемите се накисват за по- дълго време (около 8 часа), за максимално търсен здравословен ефект. Питаш за люспите.🙂
След накисването някои падат, други не. Аз накиснах ядките, след това подсуших с кухненска хартия и смелих в блендер до брашно заедно с люспите (тези, които не паднаха).Не съм била точно по правилата, но...сега се уча аз в тази материя.
Поздрави!
Здравейте, тортата направих във Вегас вариант, тъй като синът ми е с алергия към млечните храни. Маскарпонето замених с крем на Доктор Йоткер, който разбих с кокосово мляко,а вместо масло сложих какаово масло. Получи се невероятно вкусна и красива изненада. Отгоре настъргах черен шоколад.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Радвам се, че съм внесла радост в празника Ви! Бъдете живи и здрави!
ОтговорИзтриване