Пълнени патладжани в Марокански стил със соев сос / Moroccan Style Stuffed eggplants


Здравейте приятели,

Не сте се отказали да печелите награди нали?
До края на играта на Kikkoman,  за която подробно ви разкарах Тук остават само 10 дни (играта продължава до 18:00 ч. на 14 Ноември 2018 г.)
В този вкусен маратон печели всеки
Подкрепете своя любим блогър и спечелете една от многото награди:

  • Покана за Kikkoman мастър клас – демонстрация на техники за използване на соев сос със специалното участие на шеф Петър Михалчев;
  • Двадесет комплекта за приготвяне на вкусни ястия Kikkoman;
  • Всеки участник получава подарък електронната книга с рецепти на Kikkoman "Традиционни рецепти естествено + К"!

Условието е само едно - участие на соев сос Kikkoman във всичко друго, освен в традиционни китайски ястия ( може да го включите в супи, салати, традиционни български ястия и дори в десерти). Изборът е изцяло ваш!
Това е състезание за креативност и затова се включих с голямо удоволствие!
Направете го и вие, ако обичате да готвите и да експериментирате и освен, че ще зарадвате любимите си хора с вкусна храна, може да спечелите награди.
Всичко за играта може да разберете от Тук, а Това е формата , с която може да участвате и да подкрепите мен в надпреварата ( От падащото меню " Изберете стойност" под текста на вашата публикация)
Благодаря ви!


Ястието, което ви предлагам днес е от Мароканската кухня, но обогатено със соев сос Kikkoman за перфектен завършек.
Предлагам ви пълнени патладжани с ароматен Марокански микс от подравки.
Рас ел - ханут е вкусна комбинация от подправки, популярна в Северна Африка и се използва за овкусяване на месни ястия, птиче месо и ястия с ориз.
В превод от арабски "Главната подправка в магазина" .
В Мароко всеки търговец има своя собствена рецепта, която може да съдържа 30 или повече различни билки и подправки.
Основните подправки най-често са сладък червен пипер, черен пипер, кайенски пипер, канела, кимион, джинжифил, кориандър, карамфил, канела, бахар, чили, куркума.
Може да експериментирате с количеството – да добавите повече от тези, които обичате за сметка на останалите.


Необходими продукти:

3 патладжана
500 гр мляно телешко месо или смес ( телешко и свинско)
1 голяма глава лук
1 с.л соев сос Kikkoman
1 ч. л захар - за балансиране на киселинността на доматите
2 с.л гъст доматен сос
сол за натъркване на патладжаните
2 с.л олио
Настърган пармезан - при поднасяне
Пресен магданоз - при поднасяне
Хрупкава галета от смлени крутони - за поръсване при поднасяне

За млечно чесновия сос:
Гъсто кисело мляко
2 скилидки чесън - пресовани

Смес от подправки:
1 ч.л млян кимион
черен пипер - на вкус
кайенски пипер - на вкус
1 ч.л куркума на прах
1/2 ч.л млян кориандър
1/2 ч.л джинжифил на прах
1/2 ч.л индийско орехче
1/2 ч.л канела на прах
1/2 ч.л смлян бахар ( ако не разполагате с такъв, може да замените с 1 - 2  зрънца, които се вадят, когато плънката е готова)

Начин на приготвяне:

Нарежете на половина патладжаните и с помощта на лъжица издълбайте вътрешността им. 
Отделете вътрешността в отделна купа.
Посолете патладжаните добре, както и отделената вътрешна част.
Изчакайте да си пуснат горчивия тъмен сок ( отнема около 20 мин).
През това време загрейте олиото в тиган. Запържете лука до златисто.
Прибавете мляното месо и разбъркайте добре с вилица, така че да не се образуват бучки от каймата. Гответе около 10-15 мин, или до готовност на мляното месо.
Изплакнете вътрешността на патладжаните, нарежете я на малки кубченца и я добавете в тигана.
Прибавете ароматната смес и отново разбъркайте. Гответе още 1-2 мин,. докато месото поеме ароматите добре.

Прибавете соевия сос, разбъркайте, след минута добавете в тигана и доматения сос, балансиран с 1 ч.л захар.
Опитайте плънката и ако е необходимо прибавете сол.
Оттеглете от котлона.
Изплакнете издълбаните патладжани с вода.
Подредете ги в намаслена тавичка.
Напълнете всеки патладжан с по малко от плънката.
Налейте в тавичката 1/2 ч.ч вода и печете в загрята на 250 гр фурна под фолио за 30 мин, Намалете фурната до 200 гр, остранете фолиото и допечете.
Патладжаните са готови, когато кожичката им поомекне и останат на мазнина.
При сервиране поръсете всеки патладжан с галета от смлени хрупкави крутони ( може да си ги приготвите сами, като смелите в блендер домашни сухари) и малко настърган пармезан
Поднесете всяка порция поръсена със ситно нарязан пресен магданоз, пресни домати, и млечно - чеснов сос.
Да ви е сладко!


 



Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.

Благодаря ви!


Всички мои рецепти със соев сос може да проследите Тук

2 коментара:

  1. Ради, чудесно ястие! Обичам такива подправки и ще го пробвам и аз. Благодаря за рецептата!
    Целувки !

    ОтговорИзтриване
  2. Не се съмнявам, че ще направиш нещо много вкусно Сонче! Ще чакам да споделиш.Радвам се,че намина през моето местенце. Целувки!

    ОтговорИзтриване