Ципура на фурна по гръцки / Oven backed Sea Bream in Mediterranean style


Най - простите неща са най - вкусни✌✌✌!


Рецептата за тази супер лесна и много вкусна ципура по Гръцки получих от сайта forlife.bg , за който съм абонирана от скоро. Благодаря за споделената рецепта!

За ползите от средиземноморската диета има изписано и казано много.
Акцентът при този начин на хранене е върху изобилието от пресни плодове, зеленчуци, първокачествен зехтин, добро вино и риба.
Какъв по - подходящ сезон от лятото, за да опитаме този начин на хранене?
С придържане към средиземноморската диета не е необходимо да се лишаваме от храна, но в същото време се грижим за фигурата и здравето си❤👍.
Повечето ястия от средиземноморската кухня се готвят бързо и лесно, с полезни мазнини, пресни продукти и свежи подправки, бедни са на мазнини, но в същото  време богати на фибри и протеини.
Рибата, както знаем, е чудесен източник на протеини, богата е на омега - 3 - мастни киселини, съдържа важни за организма витамини от В групата, а също и витамини А, Д, Е.
Когато пазарувам риба се стремя тя да е от близки до нас райони. Избирам предимно гръцка риба - лефер, ципура, фагри или Балканска пъстърва отгледана в България, а от скоро и Кохо Сьомга ( за нея съм писала Тук).
Трудно е понякога да се убедят децата в това колко е полезно да се хапва риба.
Не веднъж съм споделяля, че за мен вкусът към добрата храна се възпитава от ранна детска възраст и само с  личен пример✌.
Освен че приготвихме заедно рибата, с моите малки помошници си направихме и състезание -  кой ще открие най - много полезна информация за средиземноморския начин на хранене и ползите от похапването на риба🐟🐡🐟.

При децата (и не само😁), мотивация трябва!
Рибката беше дружно приготвена и изядена, наличната ни информацията за рибата беше попълнена с много любопитни факти✌ и както си му е реда , след добре свършената работа идва и наградата - домашно Джелато🍦🍦🍦(но за това скоро в отделна публикация).

Ето и самата рецепта за Ципура на фурна  по гръцки

Необходими продукти:

за рибата:
3 средни ципури
1 лимон на резенчета
1 с.л сух риган
зехтин екстра върджин
сол на вкус
за соса:
1 лимон
1/2 ч.ч зехтин екстра върджин
2 стръка пресен розмарин
1 с.л сух риган
няколко листа пресен босилек
стрък пресен чесън (или 1-2 скилидки стар)
черен пипер и морска сол - на вкус.

Начин на приготвяне:



  1. Почистваме рибата от вътрешностите, измиваме добре и подсушаваме с кухненска хартия. За да си спестите тази първа стъпка от рецептата, може да помолите в магазина за риба, да почистят рибата вместо вас. В доста специализирани магазини за риба предлагат тази услуга. В хипермаркетите, със специализиран щанд за риба, ципурата обикновено е почистена.
  1. Посоляваме рибата и пълним вътрешността с резенчета лимон. Намазваме отвън рибата със зехтин.
  1. Поставяме ципурите в тавичка с малко вода ( 1/3 ч.ч) и печем на 200 гр за около 20-30 мин. Месото на рибата след изпичането трябва да е непрозрачно.
  1. В купа смесваме всички съставки за соса описани по - горе. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.
  1. При сервиране поливаме изпечената риба със сос. Поднасяме с резенчета лимон и стръкче розмарин. 


Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!

2 коментара: