Кекс с лешници и какао / Cake with hazelnuts and cocoa powder

Ароматен, нежен, ронлив! 
Идеалната компания за кафето!
Замених част от брашното, в любимата си рецепта за кекс с прясно мляко, с прясно смлени лешникови ядки.
Резултатът е повече от превъзходен!



С това количество захар кекса не е прекалено сладък.

Необходими продукти:

3 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч прясно мляко
2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч смлени лешници
1 пакетче бакпулвер - 10 гр
1 капсула ванилова есенция на д-р Йоткер
160 мл олио
3 с.л какао

Начин на приготвяне:


  1. В голяма купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до побеляване. При непрекъснато бъркане добаваме последователно и останалите продукти.
  2. Отделяме 1 ч.ч от сместа и в нея добавяме какаото. Разбъркваме добре с вилица.
  3. Намасляваме и посипваме с брашно подходяща форма за кекс (използвам форма с незалепващо покритие, което не съдържа PTFE и  PFOA)
  4. Сипваме по - голямата част от тестото в формата. Върху светлата смес изсипваме кафявата, като с помощта на вилица леко разбъркваме, за да се получат шарки.
  5. Печем кекса в предварително загрята на 180 гр. фурна до суха клечка (задължително направете тест с дървено шишче  - то трябва да излиза напълно сухо от кекса и по него не трябва да има полепнало сурово тесто). Винаги правя този тест при печене на печива, затова не посочвам точно време за изпичане.
  6. Охладете кекса, обърнете го внимателно върху решетка и поръсете с пудра захар преди да сервирате.

Да ви е сладко приятели!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по-долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във FacebookБлагодаря ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар