Мъфини с моркови и бадемово брашно ( без млечни продукти) / Carrots muffins recipes with almond flour ( Lactoze free))


Здравейте приятели!
Благодаря ви, че ме следвате и през този сезон, когато не съм толкова активна❤.
Лятото е сезонът на почивките, морето, излетите сред красивата ни природа🌞🐚🦀🐙🌳🌳🌲🌻🌸.
Моето семейство сме големи любители на еко - пътеките и обикновено подбираме такива, който са подходящи за деца (въпреки, че в повечето случаи препъни камъкът съм аз, но това са подробности - хи - хи 😛, мъкнат ме, защото нося храна😁😍).
Та точно за една такава лежерна и лека екопътека е днешната ми публикация.
И какъв пинкик ще е това, без нещо вкусно за похапване.
Включих тези изкусителни кексчета (или както е модерно да им се казва Мъфини) с моркови, бадемово брашно и портокалов аромат в новата Рубрика на блога " Готвим с децата".
Успешно може да включите малчовците в задачата. По малките може да застелят формичките на мъфините с хартиени капсули, да прибавят към тестото бадемовото брашно, бакпулвера и ваниловата захар, да поръсят готовите мъфини с пудра захар. По големите могат да разбият яйцата и захарта, да настържат морковите - вие ще си прецените според възрастта на децата .
Вкусът към домашната храна се възпитава и това е един чудесен начин да прекараме време заедно 👩👨👦
Еко пътеката, която се оказа повод и стимул за направата на тези кексчета е добре известната на Софиянци и гости на града Нископланинска пътека Бистрица - Железница (наричана още Пенсионерската и незнайно защо " Галунка").
Равна пътека, без големи денивелации и изкачване, подходяща е дори за много малки деца (в една голяма част от пътеката забелязахме дори майки с колички).
Ако не сте посетили Еко - пътека " Галунка" - да знаете голям пропуск!
Достъпът е лесен, трудност много ниска, почти изцяло на сянка, с множество места за сядане и почивка.




Грабвайте раниците и не пропускайте да посетите тази чудесна пътека за семейна разходка, която свързва Софийските села Бистрица и Железница.
Ние посетихме пътеката от към с. Бистица.
До там се стига лесно с кола. 
По Околовръстен път - посока Бояна - Центъра, малко след магазин Икея е отбивката за Бистица. Хващате този път, карате само по него без да се отклонявате. Когато стигнете центъра на селото (нещо като площад) , в дясно ще видите Магазин Про - Маркет. В дясно от него започва тесен асфалтов път към екопътеката. Леко стръмен, но лесно се взема с кола. Стига се почти до началото на екопътеката, където има малък паркинг, но коли спират и малко надолу покрай пътя. 
След като слезете от колата ще видите ето това разклонение.

От него може да поемете в две посоки:
 👉 пеша(в дясно)  - на сянка през гората - ние така направихме разбира се, и ядохме по пътя като бонус горски ягодки❤❤❤

👉 в ляво - може пеша по асфалтовия път (не е за нас това - да дишаме изпаренията на колите😉, нали точно от това бягаме) или с кола нагоре - точно до началото на пътеката, но малко рискувате при този вариант къде ще оставите колата, ако доста хора преди вас са ви изпреварили.
Щом навлезете в пътеката, нататък е пей сърце и вкусни мъфини!
Пробвайте и двете!
Гарантирано, няма да съжалявате!


Необходими продукти  - за около 16 мъфини:

150 гр настъргани моркови
200 гр бадемово  брашно
280 гр захар
4 яйца
220 гр брашно
1 бакпулвер
пакетче ванилова захар - или капсула ванилия
сока от половин портокал - заедно с пулпата (ако разполагате с нетретиран Био портокал, може да настържете и кората)
пудра захар -за поръсване.

Начин на приготвяне:

Смесете в купа яйцата и захарта. Разбийте до пухкавост с помощта на миксер.
Добавете пресятото брашно, бадемовото брашно, бакпулвера и ваниловата захар. Разбъркайте отново за кратко с миксера.
Прибавете в купата и настърганите моркови и разбъркайте сместа с помощта на бъркалка или сладкарска шпатула. 
Прибавете сока на портокала и отново разбъркайте добре с бъркалката.
Тестото трябва да изглежда ето така:
Застелете формички за мъфини с хартиени капсули.
Разпределете сместа в отделните формички, като пълните не догоре, а само 2/3 от обема на формичките. При печенете мъфините ще се надуят леко, и ако ги напълните догоре, има опасност сместа да излезе от формички.
Печете в загрята на 180 гр фурна на горен и долен реотан, Когато забележите, че мъфините са придобили приятен златист загар, проверете за готовност с помощта на суха клечка за зъби или дървено шишче. Те трябва да излизат напълно сухи при пробождане на кексчетата.
Охладете добре мъфините върху решетка и ги поръсете с пудраз захар при сервиране.
Ако по някаква причина се придържате към режим без лактоза, тези мъфини за точно за вас.
Вкусът им по нищо не отстъпва на мъфините с мляко и масло. За аромата няма да коментирам. Жалко, че не може да го усетите през монитора.
И когато съвсем се изморите от ходене и в раниците не е останал нито един мъфин или домашен сандвич, отново може да се насладите на домашно приготвена храна в ”Бистрица Бистро”.

Държат го млади и усмихнати хора, готвят вкусно и това, което сме хапвали винаги е било прясно.

Дано задържат и развият нивото си✌!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по-долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във FacebookБлагодаря ви!











Няма коментари:

Публикуване на коментар