Френски пай с круши и хрупкава поръска / French Pear Cake with a crispy, sugar - nut topping.

"Самите думи ухаеха на лято. Виното беше лято, хванато и запушено с тапа."

"Вино от глухарчета", Рей Бредбъри
🌞❤🌞❤🌻🌞
Здравейте приятели!
Днес ви представям вкусен и изпълнен с аромат сладкиш от френската кухня.
Този френски сладкиш с круши е с фина и нежна текстура, с аромат на масло и ванилия и за финал - хрупкава захарна поръска с ядки🌰🌰🌰.


За топинга може да използвате натрошени лешници, орехи или филирани бадеми.
Насладете се на парче вкусен сладкиш с топка ванилов сладолед, бита млечна сметана и ароматно кафе!👍☕☕🍦🌞


Необходими продукти:

за тестото:
1/2 ч.ч меко масло на стайна температура
1 ч.ч захар
2 големи яйца на стайна температура
1 ч.л ванилов екстракт - или 1 капсула ванилия
1 и 1/3 ч.ч брашно
1 и 1/4 ч.л бакпулвер
1/4 ч.л сол
1/2 ч.ч заквасена сметана
3 круши - обелени и нарязани на кубчета или филийки
за топинга:
1/4 кафява захар
1/3 ч.ч натрошени ядки ( лешници, орехи или филирани бадеми)

Продуктите измервам с ч.ч с вместимост 300 мл течност ( вода)

Начин на приготвяне:

Разбиваме маслото и 1 ч.ч захар с миксер до пухкав крем. Добавяме яйцата едно по едно, като продължаваме да разбиваме с миксер. Ароматизираме с ванилията.
В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера и солта.
Тази суха смес внимателно прибавяме към маслената смес.
Към тестото добавяме и заквасената сметана и разбиваме отново за кратко с миксера.
Покриваме дъното на тортена форма с откопчаващи се стени с хартия за печене (размер на формата 26 см).
Върху хартията за печене подреждаме крушите.
Отгоре внимателно разпределяме тестото, така че да покрие плодовете.
Поръсваме с топинга.
Печем на 180 гр за около 40 мин. или до суха клечка.






Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!

2 коментара: