Пълнени тиквички със зеленчуци и чоризо/ Chorizo stuffed Zucchini with vegetables



Необходими продукти: за 4 порции

4 средни по големина тиквички
1 голяма глава лук
300 гр свежо чоризо - вътрешната част
2 червени пресни пиперки
2 скилидки чесън
2 месести градински домата
щипка суха мащерка
щипка сух риган
сол и черен пипер на вкус
2 с.л зехтин или олио
за Поръската:
100 гр настърган пармезан
150 гр домашни хрупкави хлебни трохи ( или галета)

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете тиквичките, разрежете ги на равни половини по дължина и с помощта на чаена лъжица внимателно издълбайте вътрешността им така, че да получите лодки. Запазете вътрешността на тиквичките за плънката.
Оставете издълбаните тиквички настрани.
Нарежете лука на ситно, чушките и вътрешността на на тиквичките на  средни по големина кубчета. Скилидките чесън минете през преса или намачкайте с плоската страна на кухненски нож. Обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета.
Загрейте мазнината в отделен съд. Запържете лука до златисто. Добавете чоризото, като предварително се отсранили естественото черво на наденицата. Пържете 2-3 мин. Добавете чушките. Гответе докато омекнат. Прибавете вътрешността на тиквичките и пресования чесън. Гответе още 3-4 мин, като разбърквате от време на време.
Накрая на готвенето, добавете в съда обелените и нарязани на малки кубчета домати.
Посолете и подправете с черен пипер на вкус. 
Овкусете плънката с мащерката и ригана.
Гответе докато течността се изпари и плънката остане на мазнина.
Подредете лодките от тиквички в подходяща тавичка, леко намаслена.
Разпределете внимателно плънката в лодките от тиквички.
Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете в загрята на 250 гр. фурна около 30 мин.
Ако не използвате в домакинството си алуминиево фолио, може да приготвите ястието в подходящ съд с капак.
След 30 мин., отстранете фолиото и допечете тиквичките за още около 15 мин.
На финала на готвенето, поръсете ястието с хлебните трохи и настъргания пармезан.
Допечете до златиста приятна коричка.
Приятен апетит!

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!





Няма коментари:

Публикуване на коментар