Арабски питки Фатайер (Fatayer) със сирена/ Fatayer - Middle Eastern Pie with cheese


Фатайер (Fatayer) е популярна тестена закуска в страните от Близкия Изток.
Плънката на тези малки симпатични пайове може да бъде от спанак, сирена или мляно месо.
Fatayer са традиционна закуска и част от кухнята на Ирак, Ливан, Сирия, Египет, Йордания Палестина и Израел.
В Ливан, тези малки симпатични закуски се откриват в местните пекарни - пресни и току - що изпечени.
Може да избирате между Sabenekh (питки с пълнеж от спанак) или Iahme (с пълнеж от мляно месо), Fatayer Sabanekh Jebneh (спанак и сирена).
Тестото за Фатайер е меко и въздушно, крайщата са хрупкави, плънката ароматна и много вкусна.
Удобната им форма ги прави подходящи за хапване навън, за пикник, семеен брънч, за Lunch Box в офиса или училище.
Толкова бях нетърпелива да ги приготвя, че ги спретнах веднага с наличните продукти у дома.
Днес ви представям Jebneh , или арабски питки Фатайер със сирена.
Разтопените сирена при печенето са идеалната компания на нежното хрупкаво тесто.
Обещавам ви скоро да ви представя и останалите варианти на тези симпатични малки пайове.

Необходими продукти: за около 18 бр.

Продукти за тестото:
1 с.л суха мая
1 ч.л захар
1/2 ч.ч топла (не вряла!!!) вода - 120 мл. - + 1 - 2 с.л повече, ако тестото е сухо
3 ч.ч брашно ( около 375 гр)
1/4 ч.л сол
1/4 ч.чили 60 мл олио
1/4 ч.ч ( 60 гр) кисело мляко
100 гр сусамови зърна - прибавят се в тестото по желание -аз сложих, съветвам ви да не ги пропускате.
Продукти за плънката:
100 гр настърган качествен кашкавал
100 гр настърган чедър
100 гр настъргана моцарела
1 връзка зелен лук - ситно нарязан
1 връзка пресен кориандър ( може да замените с магданоз)
2 с.л  прясно мляко - за намазване отгоре преди печене

Начин на приготвяне:

Сложете маята и захарта в купа, Прибавете топлата вода и разбъркайте. Оставете настрани.
В друга голяма купа смесете брашното и солта. Разбъркайте.
Прибавете олиото и разбъркайте с пръсти.Получава се трошлива текстура.
Към брашното добавете сместта с маята и захарта и киселото мляко. Разбъркайте добре.
Щом тестото се събере на топка, прехвърлете върху работен плот. Месете, докато се получи еластично тесто, което не лепне по ръцете ви.
Тук може да се наложи да добавите допълнителните с.л вода - целта е да се получи тесто, което не лепне, с мекота на меката част на ушната мида..
Прехвърлете измесеното тесто в намаслена купа, покрийте с чиста кърпа и оставете да почива и втасва около 1 час или докато удвои обема си.
Разделете тестото на 18 топки. 
Питките, които съм направила аз са малко големи. Ако искате по -  малки пайове, просто разпределете тестото на по - малки топки.
Оставете топките тесто да почиват 10 мин, а вие се заемете с подготовката на плънката.
В купа комбинирайте настърганите сирена и ситно нарязания пресен лук и кориандър.
Разточете всяка топка тесто до овална форма.
Напълнете средата с малко от плънката.
Намажете краищата на тестото с малко вода.
Прищипете краищата на тестото ето така:



Използвайте пръстите си, за да придадете форма..
Поставете питките в тава върху хартия за печене.
Намажете питките с прясно мляко.
Печете в загрята на 200 гр. фурна за около 15-16 мин, или до приятен златист загар.
Извадете от фурната и охладете.

Приятен апетит!

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!



2 коментара:

  1. Страхотни питки, Ради!
    Записах си ги онзи ден, ще ги пробвам с арабско брашно! Пишеш да не пропускаме сусама, предполагам става въпрос за тахан, нали? Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват,Сонче!❤
      Ще чакам да споделиш за арабското брашно.
      За сусама- става дума за сусамови зърна.✌Добавям ги при финалното замесване.Не са задължителни,но ми попаднаха и такива рецепти и реших да пробвам. Много ни беше вкусно!✌❤

      Изтриване