Пълнена Кохо Сьомга със зеленчуци и орехи/ Stuffed Coho Salmon with vegetables and walnuts /





Днес ще хапваме риба, но не каква да е , а Кохо сьомга.
Нова за мен риба, която попадна в кухнята ми съвсем случайно.
Беше ми интересно да разбера що за риба е това, и докато търсех подходяща рецепта за вдъхновение, научих доста любопитни факти за този вид рибка.
Оказа се, че Кохо сьомгата съдъpжa двa пъти пoвeчe пoлeзни oмeгa мaзнини в cpaвнeниe c aтлaнтичecĸaтa и се отглежда в България - в самоковското село Горни Окол нa пpинципa нa opгaничнoтo пpoизвoдcтвo, c пocтoянeн ĸoнтpoл и пpeчиcтвaнe нa вoдaтa .
Рибата се отглежда в рециркулационна система, в кото водата постоянно се филтрира и използва многократно, като се обогатява с озон и кислород. Биофилтър със специални бактерии разгражда амония до нитрати и нитрити  и е гаранция, че в производството не могат да се използват антибиотици, тъй като бактериите биха загинали.



Ако ви е станало любопитно, може да надникнете в сайта на фирмата производител Кохоферм ООД
Засега с Кохо сьомга се снабдявам от по - големите Била магазини с рибен щанд (за съжаление не във всички, но може да попитате за доставки).
В сайта на Кохоферм  има възможност да поръчате и на адрес.
Фирмата предлага освен прясна риба и студено пушена Кохо сьомга без консерванти -  идеална за салати и суши.
А ето и конкретната рецепта с която се запознах с тази чудесна риба.
Вкусът няма общо с типичния сьомгов вкус (което за мен е предимство), по скоро на пъстърва наподобява, но много по – вкусно.



Необходими продукти:

1 Кохо сьомга около 1 кг  - почистена

2 глави стар лук

300 гр пресни гъби печурки

2 средни моркова

150 гр орехи

1 ч.л сух девисил

черен пипер и сол на вкус

сока от ½ лимон – за овкусяване на рибата

лимон – за гарниране

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме добре рибата. Посоляваме я, поръсваме с черен пипер и сока на ½ лимон.
Нарязваме лука, морковите и гъбите наситно и ги запържваме в тиган с малко мазнина. Гъбите пускат достатъчно течност, но ако е необходимо може да добавете съвсем малко водичка.
Задушаваме, докато зеленчуците останат на мазнина. Прибавяме орехите нарязани на едрo.
Подправяме със сол, черен пипер и сух девисил.
Пълним коремчето на рибата с получената плънка от зеленчуци и орехи. Ако остане от плънката я разпределяме в тавичката около рибата. Върху плънката подреждаме тънки резеняета лимон.
Печем рибата в подходяща тавичка с ½ к.ч вода в загрята на 250 гр фурна до приятен златист загар.
Сервираме с подходяща гарнитура – пържени картофи, картофена салата и др.
Приятен апетит!


Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!


 

2 коментара:

  1. Чудесна рецепта, Ради! Гледам и се облизвам! Записано! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Сонче! Ако намериш такава рибка, задължително пробвай.Рецептата съм правила и с пъстърва, но тази риба Кохо сьомга е превъзходна!

      Изтриване