Здравейте приятели,
изтеглихте ли си новия бр. на първото българско кулинарно списание So Into Food?. Броят е пълен с рецепти за най-вкусната храна за споделяне през летните месеци – пицата!
Моето скромно местенце участва с рецепта за класическо тесто за пица, доматена основа за пица и две рецепти за това изкушение от Италианската кухня.
Първата рецепта за Бяла пица Bianka с печен чесън, спанак и рокота вече ви представих Тук.
В днешната публикация ще ви представя и втората моя рецепта - Пица с панчета, моцарела и гриловани патладжани, както и някой полезни съвети за приготвяне на тестото и домашната доматена основа за пица.
Перфектното тесто за пица по италиански
Необходими продукти:
/за две пици с диаметър 27 см/
500 г брашно
300 мл топла вода
2.5 г прясна мая или
1 ч. л. (4 г грама) суха мая
3 с. л. зехтин
3/4 ч. л. сол
1 ч. л. захар
Приготвяне:
Изсипете маята в купа с топла вода.
Температурата на водата трябва да бъде
такава, че да можем спокойно да потопим
пръст вътре. Разбъркайте, докато маята
се разтвори и я оставете така за няколко
минутки.
Изсипете цялото брашно на работния
плот във формата на вулкан. Изсипете
шупналата мая, заедно с останалите
съставки, в ”кратера” на вулкана. Омесете
всичко заедно в продължение на 10-15
минути, докато тестото стане гладко и
еластично.
Намазнете купа с малко зехтин и
поставете тестото вътре. Покрийте купата
с кърпа или фолио за свежо съхранение и
сложете тестото настрана да почива наймалко
4-5 часа. Втасалото тесто удвоява
обема си и при натиск с пръст в него след
кратко време възстановява формата си.
За истински автентична пица, направете
кръст върху тестото с остър нож. Това
е стара италианска традиция, която се
разглежда като начин за ”благословия на
хляба”.
”Автентичната италианска пица съдържа само свежи и пресни продукти и
традиционно се приготвя във фурна на дърва. Разбира се, не всеки разполага с такава
фурна, затова поне бихме могли да се опитаме да пресъздадем неповторимия вкус у
дома, като използваме възможно най–качествените продукти на пазара и приготвим
всичко сами – от тестото, през доматената основа, до избора на пресните продукти и
съчетанието им по неповторим начин в търсенето на балансиран вкус.
Един от най-важните компоненти за направата на такава пица е тестото, а
класическата рецепта съдържа едва няколко съставки - качествено бяло брашно, мая и
разбира се зехтин Екстра Върджин. В него липсват добавки като кисело мляко, прясно
мляко и други.”
Доматена основа за пица:
Необходими продукти:
/за две пици с диаметър 27 см/
1/2 кг обелени и нарязани на
кубчета пресни домати
50 г сушени домати в зехтин
1-2 скилидки чесън
3 стръка пресен босилек
(само листата)
1 с. л. зехтин
¾ ч. л. балсамов оцет
сол на вкус
1
/2 ч. л. захар – за
балансиране киселия вкус на
доматите
Приготвяне:
Блендирайте всички съставки в блендер или кухненски робот. Може да приготвите соса
предварително и да го съхранявате в хладилник до два дни.
Няколко полезни съвета за приготвяне на пица:
1. Загрейте предварително фурната до 200°C.
2. Изсипете тестото от купата обратно на плота или масата. Премесете го за кратко.
3. Разделете тестото наполовина и го оставете да почива за няколко минути.
4. Оформете две пици в подходящи тави (намаслени и набрашнени) с диаметър около 27 см.
Традиционно пицата в Неапол е известна като “pizza alta” или пица с дебела кора, докато пицата
в Рим е тънка и хрупкава. И точно сега е момента да решите колко дебели искате да са пиците -
pizza alta (неаполитански стил) или pizza bassa (римски стил). Само не забравяйте, че кората ще
се надуе малко при печенето.
5. Може да изберете да направите пица с основа доматен сос или т.нар. pizza rossa или пък да
предпочетете pizza bianca (без доматен сос).
6. Печете всяка пица около 7-8 минути в загрята фурна и чак след това добавете сирене моцарела,
както и всякакви други съставки по ваш избор. Печете пицата, докато кората придобие апетитен
кафеникав цвят и сирената се разтопят.
Пица с панчета, моцарела и гриловани патладжани
Необходими продукти:
1/2 доза домашно приготвено тесто за
пица - виж по - горе
1 доза домашно приготвена доматена
основа за пица - виж по - горе
100 г панчета слайсове
3 резена патладжани, предварителни
гриловани на грил тиган с малко
зехтин
100 г моцарела
80 г настърган пармезан
шепа маслини каламата без костилки
за гарниране:
листа свеж бейби спанак
Приготвяне:
Пригответе тестото според указанията.
Разточете го в кръг с диаметър около 27
см и внимателно го прехвърлете в тава,
намаслена и поръсена с брашно. Ако е
необходимо, дооформете с ръце.
Намажете тестото с домашна доматена
основа за пица. Изпечете основата в
предварително загрята фурна за около 10
мин. След това гарнирайте със слайсове
панчета, кръгчета моцарела, гриловани
патладжани, маслини каламата без
костилки. Върнете пицата във фурната и
печете до приятен златист загар на кората.
Преди сервиране поръсете с настърган
пармезан и гарнирайте със свежи листа
бейби спанак. Нарежете на парчета и
сервирайте със свежа салата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар