Пица с панчета, моцарела и гриловани патладжани / Pizza with pancetta, mozzarella and grilled eggplant


Здравейте приятели,
изтеглихте ли си новия бр. на първото българско кулинарно списание So Into Food?. Броят е пълен с рецепти за най-вкусната храна за споделяне през летните месеци – пицата! 

Моето скромно местенце участва с рецепта за класическо тесто за пица, доматена основа за пица и две рецепти за това изкушение от Италианската кухня.
Първата рецепта за Бяла пица Bianka с печен чесън, спанак и рокота вече ви представих Тук.
В днешната публикация ще ви представя и втората моя рецепта - Пица с панчета, моцарела и гриловани патладжани, както и някой полезни съвети за приготвяне на тестото и домашната доматена основа за пица.


Перфектното тесто за пица по италиански 

Необходими продукти: 
/за две пици с диаметър 27 см/
 500 г брашно 300 мл топла вода 
2.5 г прясна мая или 1 ч. л. (4 г грама) суха мая 
3 с. л. зехтин 
3/4 ч. л. сол 
1 ч. л. захар 

Приготвяне:

Изсипете маята в купа с топла вода. Температурата на водата трябва да бъде такава, че да можем спокойно да потопим пръст вътре. Разбъркайте, докато маята се разтвори и я оставете така за няколко минутки. Изсипете цялото брашно на работния плот във формата на вулкан. Изсипете шупналата мая, заедно с останалите съставки, в ”кратера” на вулкана. Омесете всичко заедно в продължение на 10-15 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Намазнете купа с малко зехтин и поставете тестото вътре. Покрийте купата с кърпа или фолио за свежо съхранение и сложете тестото настрана да почива наймалко 4-5 часа. Втасалото тесто удвоява обема си и при натиск с пръст в него след кратко време възстановява формата си. За истински автентична пица, направете кръст върху тестото с остър нож. Това е стара италианска традиция, която се разглежда като начин за ”благословия на хляба”. ”Автентичната италианска пица съдържа само свежи и пресни продукти и традиционно се приготвя във фурна на дърва. Разбира се, не всеки разполага с такава фурна, затова поне бихме могли да се опитаме да пресъздадем неповторимия вкус у дома, като използваме възможно най–качествените продукти на пазара и приготвим всичко сами – от тестото, през доматената основа, до избора на пресните продукти и съчетанието им по неповторим начин в търсенето на балансиран вкус. Един от най-важните компоненти за направата на такава пица е тестото, а класическата рецепта съдържа едва няколко съставки - качествено бяло брашно, мая и разбира се зехтин Екстра Върджин. В него липсват добавки като кисело мляко, прясно мляко и други.”

Доматена основа за пица:

Необходими продукти: 
/за две пици с диаметър 27 см/
 1/2 кг обелени и нарязани на кубчета пресни домати 
50 г сушени домати в зехтин 
1-2 скилидки чесън 
3 стръка пресен босилек (само листата) 
1 с. л. зехтин 
¾ ч. л. балсамов оцет 
сол на вкус 1
/2 ч. л. захар – за балансиране киселия вкус на доматите 

Приготвяне:

Блендирайте всички съставки в блендер или кухненски робот. Може да приготвите соса предварително и да го съхранявате в хладилник до два дни. 
Няколко полезни съвета за приготвяне на пица: 

1. Загрейте предварително фурната до 200°C. 2. Изсипете тестото от купата обратно на плота или масата. Премесете го за кратко. 3. Разделете тестото наполовина и го оставете да почива за няколко минути. 4. Оформете две пици в подходящи тави (намаслени и набрашнени) с диаметър около 27 см. Традиционно пицата в Неапол е известна като “pizza alta” или пица с дебела кора, докато пицата в Рим е тънка и хрупкава. И точно сега е момента да решите колко дебели искате да са пиците - pizza alta (неаполитански стил) или pizza bassa (римски стил). Само не забравяйте, че кората ще се надуе малко при печенето. 5. Може да изберете да направите пица с основа доматен сос или т.нар. pizza rossa или пък да предпочетете pizza bianca (без доматен сос). 6. Печете всяка пица около 7-8 минути в загрята фурна и чак след това добавете сирене моцарела, както и всякакви други съставки по ваш избор. Печете пицата, докато кората придобие апетитен кафеникав цвят и сирената се разтопят.

Пица с панчета, моцарела и гриловани патладжани 

Необходими продукти: 
1/2 доза домашно приготвено тесто за пица - виж по - горе
 1 доза домашно приготвена доматена основа за пица - виж по - горе
 100 г панчета слайсове 
3 резена патладжани, предварителни гриловани на грил тиган с малко зехтин 
100 г моцарела
 80 г настърган пармезан 
шепа маслини каламата без костилки 
за гарниране: листа свеж бейби спанак 

Приготвяне:

Пригответе тестото според указанията. Разточете го в кръг с диаметър около 27 см и внимателно го прехвърлете в тава, намаслена и поръсена с брашно. Ако е необходимо, дооформете с ръце. Намажете тестото с домашна доматена основа за пица. Изпечете основата в предварително загрята фурна за около 10 мин. След това гарнирайте със слайсове панчета, кръгчета моцарела, гриловани патладжани, маслини каламата без костилки. Върнете пицата във фурната и печете до приятен златист загар на кората. Преди сервиране поръсете с настърган пармезан и гарнирайте със свежи листа бейби спанак. Нарежете на парчета и сервирайте със свежа салата. 




Харесва ли ви тази публикация и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделите тази рецепта чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваш избор,последвайте ме в Google+ или  харесайте страничката на блога в
Facebook


Благодаря ви, приятели!




Няма коментари:

Публикуване на коментар