Днес ви представям новия юнски бр. на първото българско кулинарно Блогосписание So into Food , в което Подправено с любов участва.
Темата, по която аз и останалите участници предизвикахме въображението си, беше любимата на всички Пица и един много подходящ десерт за лятото - Панакота.
Днес ви преставям първата от общо три рецепти, с които блога Подправено с любов участва в новия Брой 12 / юни 2018.
Насладете се!
Ще се учим да приготвяме сами домашно тесто за пица, ще месим, ще точим и за финал ще се наградим за усилията с вкусна Пица с хрупкава коричка и плънка по наш избор.
Кой не обича пица – любима храна на малки и големи, с безброй вариации за гарниране и за всеки вкус.
Италианската пица е най автентична, когатое направена на фурна на дърва и със свежи и пресни продукти.
Традиционно Пицата в Неапол е известна като “pizza alta” или пица дебела кора, докато пицата в Рим е традиционно тънка и хрупкава.
Разбира се не всеки разполага с такава фурна у дома, затова поне бихме могли да се опитаме да пресъздадем неповторимия вкус у дома, като използваме възможно най – качествените продукти на пазара и приготвим всичко сами – от тестото, през доматената основа, до избора на пресните продукти и съчетанието им по неповторим начин, в търсенето на балансиран вкус.
За направата на такава пица най - важно е тестото.
Класическата италианска пица има малко съставки – това е качествено бяло брашно, мая и разбира се зехтин Extra Vergine. В класическото тесто за италианска пица липсват добавки, като кисело и прясно мляко и др.
Продукти за Тесто за 2 пици, всяка с диаметър около 27 см
300 мл топла вода500 гр брашно Екстра на София Мел
12.5 гр прясна мая или 4 гр грама суха мая.
3 супени лъжици зехтин
3/4 ч.л сол
1 ч. л.захар
Начин на приготвяне на тестото:
1. Поръсваме маята в купа с топла вода. Температурата на водата е такава, че да можем спокойно да потопим пръст вътре. Разбъркваме, докато маята се разтвори.
2. Поставяме цялото брашно на масата или плота във формата на вулкан.3. Изсипваме сместа от дрожди и топла вода, заедно с останалите съставки, в "кратера" на вулкана.
4. Омесваме всичко заедно в продължение на 10 до 15 минути, докато тестото стане гладко и еластично.
5. Намазваме купа с малко зехтин и поставяме тестото вътре.
6. Покриваме купата с кърпа или фолио за свежо съхранение и слагаме тестото настрана, за да почива най-малко четири или пет часа и да втаса. Втасалото тесто удвоява обема си и при натиск с пръст в него след кратко време възстановява формата си.
7. По желание за тези от вас, които искат тяхната пица да е наистина автентична - направете кръст върху тестото с остър нож. Това е стара италианска традиция, която се разглежда като начин за "благословия на хляба".
8. Предварително загряваме фурната до 200 ° C.
9. Изсипваме тестото от купата обратно на плота или масата. Премесваме за кратко.
10. Разделяме тестото наполовина и го оставяме да почива за няколко минути.
11. Оформяме две пици в подходящи тави (намаслени и набрашнени) с диаметър около 27 см. Сега е момента да решите колко дебели искате да са пиците - pizza alta (неаполитански стил) или pizza bassa (римски стил)? Само не забравяйте, че кората ще се надуе малко при печенето.
Може да изберете да направите пица с основа доматен сос т.н pizza rossa (red pizza) или пък да предпочетете pizza bianca (без доматен сос)
12.Печете всяка оформена пица около 7-8 мин на загрята фурна и едва след това добавете сирене моцарела, както и всякакви други съставки по ваш избор.
Печете пицата, докато кората продобие апетитен кафеникав цвят и сирената се разтопят.
Необходими продукти за Чеснова Пица "Bianka" със спанак,чери домати и сирене Рикота:
Домашно
приготвено тесто за пица
250 гр сирене
Рикота
1 глава печен
чесън (пека на фурна върху хартия за печене до омекване на скилидките)
100 гр прясно
настъргано сирене Пармезан
100 гр сирене
Моцарела
200 гр пресен
спанак – сотиран
Начин на приготвяне:
1.В купа смесваме
рикотата, намачкания печен чесън почистен от люспите и половината от пармезана.
2.В Тиган с малко
зехтин сотираме почистения от дръжките и измит спанак.
3.От половината
Идеално тесто за Италианска пица разточваме кръг с диаметър около 27 см.
Внимателно прехвърляме в тава намаслена и поръсена с брашно. Ако е необходимо
дооформяме с ръце. Печем в предварително загрята фурна до 200 градуса за 7-8
мин.
4.Разстиламе
сместа с рикотата върху тестото, отгоре разпределяме равномерно сиренето
моцарела, нарязано на кръгчета, сотирания спанак и чери доматите нарязани на
кръгчета.
5.Печем до приятен
златист загар на кората. Поръсваме с останалия пармезан, нарязваме на парчета и
сервираме.
Няма коментари:
Публикуване на коментар