Перфектното тесто за пица по Италиански и Чеснова Пица „Bianka” със спанак, чери домати и рикота / The Perfect Italian Pizza Dough Recipe and Garlic Pizza "Bianka" with spinach, cherry tomatoes and ricotta

Здравейте приятели,

Днес ви представям новия юнски бр. на първото българско кулинарно Блогосписание So into Food , в което Подправено с любов участва.
Темата, по която аз и останалите участници предизвикахме въображението си, беше любимата на всички Пица и един много подходящ десерт за лятото - Панакота.
Днес ви преставям първата от общо три рецепти, с които блога Подправено с любов участва в новия Брой 12 / юни 2018.
Насладете се!



Ще се учим да приготвяме сами домашно тесто за пица, ще месим, ще точим и за финал ще се наградим за усилията с вкусна Пица с хрупкава коричка и плънка по наш избор.


Кой не обича пица – любима храна на малки и големи, с безброй вариации за гарниране и за всеки вкус.
Италианската пица е най автентична, когатое направена на фурна на дърва и със свежи и пресни продукти.
Традиционно Пицата в Неапол е известна като  “pizza alta” или пица дебела кора, докато пицата в Рим е традиционно тънка и хрупкава.
Разбира се не всеки разполага с такава фурна у дома, затова поне бихме могли да се опитаме да пресъздадем неповторимия вкус у дома, като използваме възможно най –  качествените продукти на пазара и приготвим всичко сами – от тестото, през доматената основа, до избора на пресните продукти и съчетанието им по неповторим начин, в търсенето на балансиран вкус.
За направата на такава пица най  - важно е тестото.
Класическата италианска пица има малко съставки – това е качествено бяло  брашно, мая и разбира се зехтин Extra Vergine. В класическото тесто за италианска пица липсват добавки, като кисело и прясно мляко и др.

Продукти за Тесто за 2 пици, всяка с диаметър около 27 см

300 мл топла вода
500 гр брашно Екстра на София Мел

12.5 гр  прясна мая  или 4 гр грама суха мая. 
3 супени лъжици зехтин
3/4 ч.л сол
1 ч. л.захар



Начин на приготвяне на тестото:


1. Поръсваме маята в купа с топла вода. Температурата на водата е такава, че да можем спокойно да потопим пръст вътре. Разбъркваме, докато маята се разтвори.
2. Поставяме цялото брашно на масата или плота  във формата на вулкан.
3. Изсипваме сместа от дрожди и топла вода, заедно с останалите съставки, в "кратера" на вулкана.
4. Омесваме всичко заедно в продължение на 10 до 15 минути, докато тестото стане гладко и еластично.
5. Намазваме  купа с малко зехтин и поставяме тестото вътре.
6. Покриваме купата с кърпа или фолио за свежо съхранение и  слагаме тестото настрана, за да почива най-малко четири или пет часа и да втаса. Втасалото тесто удвоява обема си и при натиск с пръст в него след кратко време възстановява формата си.
7. По желание за тези от вас, които искат тяхната пица да е наистина автентична - направете кръст върху тестото с остър  нож. Това е стара италианска традиция, която  се разглежда като начин за "благословия на хляба".
8. Предварително загряваме фурната до 200 ° C.
9. Изсипваме тестото от купата обратно на плота или масата. Премесваме за кратко.
10. Разделяме тестото наполовина и го оставяме да почива  за няколко минути.
11. Оформяме две пици в подходящи тави (намаслени и набрашнени)  с диаметър около  27 см. Сега е момента да решите колко дебели искате да са пиците - pizza alta (неаполитански стил) или  pizza bassa (римски стил)? Само не забравяйте, че  кората ще се надуе малко при печенето.
Може да изберете да направите пица с основа доматен сос т.н pizza rossa (red pizza) или пък да предпочетете pizza bianca (без доматен сос)
12.Печете всяка оформена пица около 7-8  мин на загрята фурна и едва след това добавете сирене моцарела, както и всякакви други съставки по ваш избор.
Печете пицата, докато кората продобие апетитен кафеникав цвят и сирената се разтопят.

Необходими продукти за Чеснова Пица "Bianka" със спанак,чери домати и сирене Рикота: 

Домашно приготвено тесто за пица
250 гр сирене Рикота
1 глава печен чесън (пека на фурна върху хартия за печене до омекване на скилидките)
100 гр прясно настъргано сирене Пармезан
100 гр сирене Моцарела
200 гр пресен спанак – сотиран 

Начин на приготвяне:

1.В купа смесваме рикотата, намачкания печен чесън почистен от люспите и половината от пармезана.
2.В Тиган с малко зехтин сотираме почистения от дръжките и измит спанак.
3.От половината Идеално тесто за Италианска пица разточваме кръг с диаметър около 27 см. Внимателно прехвърляме в тава намаслена и поръсена с брашно. Ако е необходимо дооформяме с ръце. Печем в предварително загрята фурна до 200 градуса за 7-8 мин.
4.Разстиламе сместа с рикотата върху тестото, отгоре разпределяме равномерно сиренето моцарела, нарязано на кръгчета, сотирания спанак и чери доматите нарязани на кръгчета.

5.Печем до приятен златист загар на кората. Поръсваме с останалия пармезан, нарязваме на парчета и сервираме.









Харесва ли ви тази публикация и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделите тази рецепта чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваш избор,последвайте ме в Google+ или  харесайте страничката на блога в
Facebook


Благодаря ви, приятели!












Няма коментари:

Публикуване на коментар