Необходими продукти - за тавичка с приблизителни размери 32/25 см:
400 гр пресни гъби Печурки
500 гр. прясна коприва
2 връзки пресен лук
връзка пресен чесън или 2-3 скилидки стар
3 моркова
2 големи домата
3 стръка пресен джоджен или щипка сух
1 ч.ч ориз - използвам ориз Баланс на Крина
2 и 1/2 ч.ч вода
черен пипер и сол - на вкус
2 с.л олио
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме добре под течаща вода копривата ( най - неприятната задача от рецептата 😉). Оставяме я настрани.
Нарязваме лука и морковите на ситно и ги задушаваме в тиган с олиото и малко водичка.
Почистваме гъбите. Нарязваме ги на едро (да се усещат при консумация) и ги добавяме в тигана. Готвим за няколко мин. докато се позапържат.
Нарязваме копривата на ситно и я прибавяме към продуктите в тигана. Сотираме за 3-4 мин, като разбъркваме от време на време.
Измиваме ориза много добре под течаща вода, докато водата стане бистра (по този начин се отмива нишестето в ориза и зрънцата не се слепват при готвене).
Прибавяме ориза в тигана и го запържваме като бъркаме, докато зрънцата станат стъклени.
Подправяме със сол и черен пипер на вкус, нарязания на ситно чесън и джоджен.
Изсипваме сместа в тавичка, доливаме водата, нареждаме отгоре доматите нарязани на колелца и печем до готовност ( докато водата се изпари и зрънцата ориз омекнат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар