Постни тиквички на фурна с таханов сос / Vegan Roasted Zucchini with Tahini Sauce



В моето семейство много обичаме пържени тиквички, но все по -рядко се намира ентусиаст, който да стои с часове на котлона в пържене.
Ако това все пак се случи 😊 първата партида тиквички изчезват преди да стигнат до масата. Това се случва с всяка следваща. За този който ги пържи 👯 (разбирайте моя милост - хи хи....може и да не остане).
И затова неволята учи - вече не пържа, а пека на фурна.
Задължителното тук, за да се получи добър и хрупкав резултат, е тиквичките да са подредени на един ред в голяма тава и без да се застъпват.
Всяко кръгче тиквичка се овалва в смес от галета и брашно.
Има и други още по -вкусни варианти за Хрупкави тиквички на фурна ( с пармезан и със яйца в сместта), но тези са постни и затова такива съставки тук липсват.


Вместо обичайния млечен сос, за постещите сервирам тиквичките с таханово - чеснов сос.
Да ви е сладко!


Необходими продукти:

4 големи тиквички
сол на вкус
5 с.л брашно
5 с.л галета
черен пипер на вкус
малко олио или зехтин за заливане на тиквичките

За таханово - чесновия сос:

1 с.л сусамов тахан
сокът от половин лимон
1 скилидка чесън - пресована
2 с.л вода
сол на вкус
връзка пресен копър - нарязан наситно

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме тиквичките.Нарязваме ги на колелца или ленти.
В купа сместаме брашното, галетата и черния пипер. Посоляваме тиквичките и овалваме всяко кръгче или лента с брашнената смес.
Подреждаме тиквичките в голяма плоска тава (използвам големите тави, които вървят в комплект с фурната) върху хартия за печене.Много е важно да се редят на един ред и без да се застъпват. Ръсваме отгоре на тънка струйка олиото или зехтина.
Печем до приятен загар.
В отделна купичка смесваме продуктите за соса без копъра. Разбъркваме много добре с вилица. Поръсваме с пресен копър и отново разбъркваме.
Сервираме тиквичките заляти със сос и с гарнитура свежа салата.
Приятен апетит!




Харесва ли ви тази публикация и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделите тази рецепта чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваш избор,последвайте ме в Google+ или  харесайте страничката на блога в
Facebook


Благодаря ви, приятели!



















Няма коментари:

Публикуване на коментар