Спанакопита кюфтенца/ Spanakopita meatballs



Здравейте, приятели!
Рецептата днес е за вкусни "кюфтенца" тип Спанакопита със спанак и фета сирене и представляват част от рецептите в новото ми кулинарно предизвикателство - маратон " Солена закуска за стабилни нива на кръвната захар", което в момента се провежда в профила ми Инстаграм.
Ако желаете, може да се включите и вие, като ме последвате и там.

Аз изпекох кюфтенцата на AirFryer, но спокойно може да се използва и фурна.
И в двата случая използвам хартия за печене - за дъното на тавичката и за покриване кошницата на фрайера.
За да си приготвите и вие тази вкусна солена закуска ще са ви нужни следните продукти:

Необходими Продукти

за около 9 бр кюфтенца с големина, като на снимките

150 гр пресен спанак - нарязан много наситно
200 гр фета сирене или бяло саламурено сирене (внимавайте да не е много солено)
110 гр настърган кашкавал
2 яйца
180 гр кисело мляко
шипка сол и черен пипер
80 гр пълнозърнесто брашно от българска твърда пшеница - От земята на траките с код Radi10 получавате 10% намаление
3 с.л зехтин Extra Virgin
1 с.л наситнен пресен копър
1/2 пакетче бакпулвер - 5 гр.

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесвам всички съставки. Обърквам много добре с ръце, за да смесят продуктите и да се получи тесто, подобно на това за солен кекс.
Оформям топчета с ръце и ги подреждам в тавичка, застлана с хартия за печене или в кошницата на фрайера, отново застелена с хартия. Оставям малко разстояние между кюфтенцата, защото при печенето се надигат и " разливат" настрани.
Изпекох " Кюфтенцата" във фрайер - програма AirFryer - 200 гр за около 20 мин, като внимателно обръщам по средата на печенето, защото моя фрайер разполага само с горни реотани.
Във фурна печете на 220 гр за около 30 мин без да обръщате.
Сервирам " кюфтенцата" с порция свежи зеленчуци и малко българско кисело мляко за вкус.
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм












 

Няма коментари:

Публикуване на коментар