Пълнозърнести банички - пурички с гъби и зеленчуци /Whole grain baked rolls with phyllo dough, mushrooms and vegetables


Здравейте, приятели!
Споделям с вас тези лесни за направа и много вкусни пълнозърнести банички, които са още един вариант на една от любимите ни закуски у дома, а именно Баницата.
Правила съм различни варианти на класическа баница със сирене, със спанак, с кайма, с картофи, със зеле.
Много са ми удобни баничките за изпращане в кутия (за училище или офис), защото лесно се  комбинират със свежа салата и биха могли да се превърнат в пълноценен домашен обяд.
За тези банички  - пурички използвах любими пълнозърнести кори за баница, без консерванти, на българската фирма Сърбиянка, защото са тънки и под формата на правоъгълни листи - лесни за оформяне на пурички.


Ето и цялата рецепта.

Необходими продукти:

1 пакет кори Сърбиянка
300 гр пресни гъби печурки
2 пресни зелени чушки
1 връзка пресен лук
2 настъргани моркова
сол и черен пипер на вкус
щипка сух риган
Зехтин Extra Vergine за намазване на корите и за задушаване на зеленчуците
1 яйчен жълтък - за намазване на корите отгоре
сусам - за поръсване


Начин на приготвяне:

В тиганче загрях малко зехтин и запържих първо лука. Когато той поомекна, прибавих чушките и запържих и тях за около 7-8 мин, като разбърквах периодично. След това добавих настърганите моркови и нарязаните на ситно гъби. Готвих, докато течността от гъбите се изпари и зеленчуците останаха на мазнина. Посолих и подправих с черен пипер и риган.
Оставих плънката настрани, за да се охлади.
Баничките оформих, като за всяко руло съм използвала по 2 листа кори. 
Всяка кора намазах със зехтин. След това сложих малко от плънката и завих на руло.
Така процедирах с всички листи, докато корите и плънката свършиха.
Подредих баничките в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене, намазах ги с разбит жълтък и поръсих със сусам.
Изпекох рулцата в загрята на 230 гр фурна до приятен златист загар и хрупкава коричка.
Сервирах баничките с два вида сос за топене - млечно - чеснов и сос със сушени домати.
Прибавете и порция свежа салата и сте готови за обяд. Voilà!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!























 

Няма коментари:

Публикуване на коментар