Мъфини с боровинки, шоколадови капки и остатъчен квас / Muffins with blueberries, chocolate drops and leftover sourdough

Здравейте, приятели!
Много се радвам, че част от вас последваха моите опити в отлеждането на квас, които подробно споделях с вас в Инстаграм профила ми.
Щастлива съм, че част от вас също се радват на първите си квасени хлебчета.
Моят опит по захващане на квас от нулата може да прочетет и в тази статия в блога
Печивата с остатъчен квас са бърза и лесна алтернатива на домашна закуска, ако отглеждате квас и сте натрупали доста в бурканчето за остатъчен такъв.
Да припомня какво е "остатъчен" квас и от къде остава той.
Вече знаете, че веднъж захванат, квасът иска ежедневно обгрижване, почти като домашен любимец и се " храни" всеки ден с нова доза брашно и вода. Колко пъти и кога се случва това ново захранване, зависи от самия квас (по - скоро от температурата в помещението, където го отглеждате) и времето в което той е в пик.
За направата на хляб, винаги използваме квас в пик (това ще рече максимум растеж), като не използваме цялото количество, а само това, което ни е необходими по рецепта.
Малка част от този квас " захранваме" наново, а ако остане някакво количество, то това е т.н " остатъчен квас", който събираме в отделно бурканче и използваме за мъфини, кексове, палачинки, гофрети и т.н.Точно такава рецепта ви предлагам днес - за вкусни боровинкови мъфини.
Приготвих тези мъфини без бяло брашно и бяла захар.
От посочените продукти се получават 18 бр кексчета с големина, като на снимките.

Получават се сочни и ароматни кексчета, които са подходящи за пикник, закуска за училище, както и за компания на кафето или чая ви.

Необходими продукти

за около 18 бр. кексчета
2 яйца
200 гр кафява захар Демерара
60 гр 

Захар Passiflora Кафява Меласа

280 гр заквасена сметана - използвам фермерска сметана Алфатар
60 мл разтопено масло
230 гр остатъчен квас
160 гр замразени боровинки - изплакнати в хладка вода, за да им падне скрежът
шепа шоколадови хапки - Био Капки "Млечен" Шоколад на Bettr без бяла захар
1 капсула ванилия
300 гр брашно - използвах пълнозърнесто брашно на Екосем


Начин на приготвяне:

Първа стъпка от направата на тези мъфини е разбиването с миксер на яйцата и захарта, докато захарта се стопи.
След това последователно добавям заквасената сметана, разстопеното масло, остатъчния квас, брашното и ванилията.
Разбърквам отново с миксера. Получава се стандартно кексово тесто.
На финала добавям боровинките (много добре отцедени) и шоколадовите капки. Разбърквам внимателно с кухненска шпатула, така че боровинките и капките да се разпределят равномерно.
Не използвам допълнителни набухватели, а разчитам изцяло на силата на кваса.
Поради тази причина не пека веднага, а оставям тази смес да отлежи и " втаса" на стайна температура за около 3 - 4 часа (зависи от температурата в помешението).
Ще познаете, че тестото ви е готово, когато леко увеличи обема си и отгоре се получат мехурчета.
Разпределих кексовото тесто в тавичка за мъфини с отделни гнезда, предварително покрити с хартиени кошнички. 
Пълня само 1/3 от обема на гнездата, защото мъфините ще се надуят леко при печенето.
Пека кексчетата в загрята на 180 гр фурна до суха клечка.






Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар