Пълнени тиквички с яйца, сирене и моцарела на фурна / Baked zucchini stuffed with eggs, cheese and mozzarella

Привет, приятели!
Юли месец е сезонът на тиквичките, зеления боб, пресните картофи, малините, боровинките....
Както знаете, аз се стремя да готвя със сезонни продукти и съвсем логично е този месец да виждате рецепти с тези продукти.
Сега цената им е достъпна и аз използвам случая да си напазарувам по - големи количества, за да си замразя горски плодове за зимата.
Днес съм приготвила много обичано у дома ястие, което е подходяющо за жегите и се приготвя бързо. Обогатих го малко с това - онова и се получи много вкусен обяд.
За да  приготвите и вие тези вкусни пълнени "ладийки" от тиквички ще са ви нужни:

Необходими продукти - за 4 средни по големина тиквички

4 бр. тиквички - разрязани надлъжно на половина
4 яйца размер М
350 гр краве сирене
2 скилидки чесън - пресовани
шипка сух риган
няколко стръкчета пресен босилек
млян черен пипер
250 гр моцарела
200 гр чери доматчета
4 с.л фино настърган пармезан
зехтин Екстра Върджин
шипка морска сол

Начин на приготвяне:


Почистих и измих добре тиквичките и ги разрязах по дължина. Посолих ги и ги оставих настрани, за да си пуснат водата.
Прехвърлих тиквичките, добре отцедени, в голямата фабрична тава на фурната, предварително застлана с хартия за печене. Поръсих всяка тиквичка със зехтин и ги изпекох на фурна, докато леко поомекнат. 
Докато тиквичките се пекат, приготвих плънката, като в голяма купа смесих яйцата, разбити с вилица, натрошеното краве сирене, чесъна, ригана и наситнения босилек. Подправих с черен пипер и малко сол, ако е нужно и сиренетето не е много солено.
Когато тиквичките поомекнаха, внимателно с помощта на лъжичка, издълбах вътрешността им. 
Изчаках да се охлади малко и прибавих към плънката. 
Ако при печенето на тиквичките се е оделила още малко вода, внимателно я изливам преди да ги напълня.
Разпределих малко от плънката във вътрешността на всяка тиквичка, отгоре подредих парченца моцарела и чери доматчета, разполовени на две.
Върнах тиквичките във фурната и пекох до приятен загар и докато плънката стегне.
На финала поръсих всяка тиквичка с малко настърган пармезан и запекох отново за хрупкава коричка.
Сервирах тиквичките с пресни зеленчуци и кисело мляко.
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар