Кюфтенца с коприва и овесени ядки / Nettle meatballs with oatmeal



Здавейте, приятели!
С сезона на зелениите, нямаше как да не включа и любимата си коприва в различни ястия.
Обичам да приготвям с коприва различни вкусотии - супи, основни ястия, като Пролетна баница с пълнозърнести кори и коприва или Коприва с ориз и гъби на фурна и много други, но днес ви предлагам тези здравословни, вкусни и лесни за приготвяне кюфтенца с коприва, който са чудесни и за офисен или училищен обяд с компанията на свежа салата.
За да си ги приготвите ще са ви нужни:

Необходими продукти

За около 16бр. кюфтенца с големина, като от снимките ми
мярка ч. ч с вместимост 300 мл течност

200 гр.прясна коприва
 2 връзки пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 ч.ч фини овесени ядки
3 яйца размер L
300 гр краве сирене
1/2 ч.ч сол - пропуснете, ако сиренето е солено
щипка черен пипер
1 ч.ч гъсто кисело мляко
1 ч.л сода за хляб
1 пълна с.л зехтин

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте добре копривата, лука и чесъна под течаща вода, след което ги нарежете на ситно и задушете с малко зехтин, докато омекнат. Отделете настрани и изчакайте да се охладят добре.
В голяма купа разбийте яйцата с малко сол и черен пипер (пропуснете солта, ако сиренето е солено). 
Добавете натрошеното краве сирене, овесените ядки, киселото мляко " погасено" със содата, зехтина и задушените зелении.
Разбъркайте добре. 
От тази смес оформете малки кюфтенца и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.
Изпечете кюфтенцата в загрята на 230 гр фурна до приятен апетитен загар.


Поднесете със свежа салата и млечно - чеснов сос.







 Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар