Орехова торта с крем патисери ( Patisserie) / Nut Cake Recipe With Cream Patisserie



Здравейте приятели!
Днес за десерт сервирам вкусна торта с наситен орехов вкус и още по - вкусен варен маслено - яйчен крем Патисери.
Тортата много напомня, по технология на приготвяне, на класическата торта Естерхази, с някои разлики в продуктите - блатовете отново са почти меренг с ядки, но ядките тук са орехови, а не бадеми или лешници. За направата на платките се използва и малко брашно, което липсва при торта Естерхази.
Препоръчвам, след като направите тортата и я сглобите, колкото и да е трудно, да изчакате и да поставите тортата за една нощ в хладилник, за да се охлади и поеме крема и ароматите.
Опитахме тортата 2 часа след като я направих, както и на следващия ден.
Вкусът на парчетата на следващия ден беше несравним.
Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:


За ореховите платки (продуктите са за една платка с диаметър 22 см.) - аз приготвям за количеството крем по -долу 3 бр. орехови платки.
2 яйчни белтъка
2 с.л захар
1/2 с.л брашно
1/2 ч.ч смлени орехови ядки

За крема:
4 яйца
200 гр захар
1 л прясно мляко
100 гр краве масло
60 гр царевично нишесте
2 бр ванилия на прах
за измазване на тортата:
150 мл сметана - над 30 % масленост
70 гр пудра захар
За украсата 
настърган черен шоколад
орехови ядки 
карамелизиран кокос (за паниране на бордовете на тортата)



Начин на приготвяне:


Започваме с приготвянето на платките.
За целта разбиваме белтъците с помоща на миксер, до твърди върхове, като постепено добавяме захарта.
След това внимателно прибавяме брашното и смлените ядки и нежно разбъркваме с дървена шпатула, в една посока, до хомогенизиране.
Върху хартия за печене очертаваме кръгове с диаметър 20-22 см.
Аз пека 3 бр. платки, изрязвам си три кръга и разпределям сместа за блатовете върху тях.
С помоща на лъжица изравнявам. Сместа е леко лепкава и ако се наложи си помагам с пръсти, за да разпределя сместа за блатовете равномерно.
Всяка платка печем отделно, в загрята на 180 гр. фурна, до приятен загар. Отнема около 15-20 мин, но следете фурната си.

След изпичане отделяме всеки блат от хартията и го охлаждаме върху решетка.
За сглобяване на тортата блатовете трябва да са много добре охладени.
Следва приготвянето на крема:
В купа смесваме яйцата, захарта, нишестето и разбъркваме до еднородна смес.
След това добавяме 1/2 ч/ч прясно мляко и отново разбъркваме.
Загряваме останалото мляко в касерола и на тънка струйка добавяме яйчната смес.
Бъркаме непрекъснато с телена бъркалка, докато крема се сгъсти. Остраняваме го от котлона, прибавяме маслото и ванилията, разбъркваме и оставяме да се охлади, като покриваме крема с фолио, за да не хваща коричка.
Сглобяваме тортата в тортена форма или в поднос, с помоща на тортен ринг.
Поставяме на дъното първата платка, мажем обилно с крем, следва блат, крем, блат и отново крем.


Най отгоре измазваме тортата с разбита сметана.


За целта сметаната трябва да е студена.
Разбиваме с миксер, като постепено добавяме пудрата захар.
В началото бием на силни обороти с миксер, като постепено намаляваме оборотите.
Внимаваме да не пребием сметаната и да се пресече.
Измазваме тортата отгоре и отстрани с помоща на сладкарска шпатула.
Панираме бордовете с карамелизиран кокос (продава се на сладкарските щандове в по - големите супермаркети). Ако не намерите, заменете със смлени орехови ядки.
Отгоре украсяваме тортата с настърган черен щоколад и цели орехови ядки.
Да ви е сладко!
И не забравяйте да изчакате тортата да се охлади и стегне достатъчно.



Адаптирано от Edimdoma.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар