Чанахи(агнешко със зеленчуци по грузинска рецепта)/ Chanakhi - traditional Georgian dish of lamb stew with vegetables




Здравейте приятели!

Днес ви предлагам ястие от грузинската кухня с агнешко месо.
В Грузия почти няма ” Supra" (грузински празник) без тази емблема на националната им кухня.
Почти каквото е за нас капамата за коледа 😉 примерно.
Ястието се приготвя в глинен гювеч или в индивидуални пръстени гювечета.
Традиционният набор от зеленчуци за Грузинско Чанахи са картофи, чушки, патладжан, лук и домати.
Като правило Чанахи се готви с пресни подправки, които му придават невероятен вкус и аромат.
В някои от рецептите срещнах вино, както и подправката хмели сунели.
В родни източници се натъкнах на малко по- различна технология на приготвяне на Чанахи, като месото се запържва отделно, а от лука и доматите се приготвя сос, с който се залива месото, картофите и патладжаните, след което следва бавно готвене в гърне.
В руските източници технологията е различна и аз реших да следвам така да се каже ”извора ”.
В общи линии, в руските и грузински кулинарни източници, ястието се приготвя по два начина :
  1. по трудоемък, но за мен много по - вкусен, при който всички продукти предварително се запържват за кратко
  2. по лесен начин - при който всички продукти се поставят в гърнето сурови.

Ако не обичате агнешко месо, може да приготвите чанахи с телешко, пилешко или свинско месо, но уверявам ви, агнешкото приготвено по тази рецепта  се одобри у дома дори от неядящите агнешко😉.
Те дори не разбраха какво точно ядат 😱😱😱. Нали е месце😀.
Основната тайна на Чанахи е, че общото тегло на зеленчуците в гювеча трябва да съответства на теглото на месото т.е ако имаме 200 гр. зеленчуци, тогава и месото трябва да бъде приблизително толкова.
Зеленчуците за Чанахи задължително се режат на големи парчета, за да се усещат при консумация. По този начин сервираме не само вкусно, но и изпълнено с цветове ястие.

Снимка на Подправено с Любов.




Чанахи се готви за около час и половина, два- това зависи от възраста на агнето. Ако готвите чанахи с пилешко, времето за готвене значително се съкращава до около 40 мин.
А ето и самата рецепта.

Необходими продукти: за около 8 порции

800 гр агнешко месо с кости от младо агне (или телешко месо от младо теле)
3 средни патладжана
4 картофа
4 глави стар лук
4 домата
3 чушки Капия
1 люта чушка, добре почистена от семките ( пропуснете я, ако не обичате пикантно)
2 стръка пресен босилек
връзка пресен копър
връзка пресен магданоз.
3 стръка пресен зелен лук
3 стръка пресен чесън (или 3 скилидки чесън)
50 гр краве масло
5 с.л олио - за предварително запържване на месото и зеленчуците
сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Измиваме месото, подсушаваме го добре с кухненска хартия и го нарязваме на хапки.
Измиваме патладжаните, нарязваме ги на големи кубчета, поставяме в купа, посоляваме и оставяме настрани, за да си пуснат горчивия сок.
След половин час изплакваме патладжаните под течаща вода и задължително добре ги подсушаваме с кухненска кърпа или хартия.
Докато изчакваме патладжаните може да си подготвим останалите продукти.
Измиваме, обелваме и нарязваме картофите на големи резени.
Почистваме главите стар лук и ги нарязваме на полумесеци.
Измиваме чушките, срязваме на две, почистваме добре от семките и нарязваме всяка половина на големи кубчета.
Измиваме доматите и ги нарязваме на големи парчета.
Почистваме чесъна и го нарязваме на ситно (ако работим със скилидки чесън ги претриваме леко с плоската страна на ножа).
Измиваме босилека, магданоза и копъра и ги нарязваме на ситно.
Измиваме и почистваме зеления лук и го нарязваме на ситно.
Приготвяме си тиган с дълбоко дъно, загряваме в него олио и започваме последователно да запържваме продуктите.
Първо запържваме кубчетата патладжан до леко златисто от всички страни.
Вадим в отделен съд и в същия тиган запържваме за кратко чушките. Отделяме настрани.
Следва запържването на кубчетата картофи. Вадим и тях в купичка.
Доливаме в тигана малко мазнина и запържваме лука. Прехвърляме и него в отделен съд.
На финала запържваме хапките месо от всички страни до приятна златиска коричка.
Следва реденето в гювеча или отделните гювечета на слоеве, като взеки слой поръсваме със сол на вкус.
На дъното на съда поставяме малко краве масло, следват късовете месо в един слой поръсени с черен пипер и сол на вкус, лук, патладжан, картофи, отново малко масло на кубченца, резените домати, чушките.
Най- отгоре поръсваме с пресните подправки, чесъна и лютата чушка, нарязана на ситно.
На забравяме да посолим на вкус взеки слой.
Печем ястието под капак в загрята на 180 гр фурна за около 2 часа.
Не доливаме вода.
Доматите и останалите зеленчуци пускат достатъчно течност.
Остраняваме капака, проверяваме месото за готовност и ако е омекнало, допичаме ястието без капака за още около 30 мин или докато почти остане на мазнина и малко сосче.
Преди сервиране поръсваме със свеж магданоз (или свеж кориандър)
Ястието чудесно си подхожда с прясно изпечен хляб и чаша червено вино.
Да ви е сладко приятели!














Няма коментари:

Публикуване на коментар