Домашен ръчен бял хляб / Homemade white bread






Здравейте приятели!
Днес ви представям сравнително лесна и много сполучлива рецепта, която приготвям почти ежедневно от около месец.
Сподели я Мая Каменарова (Maia Kamenarova) в една от фейсгрупите в които членувам.

Чудесна рецепта!
Досега съм нямала провал с нея и горещо ви я препоръчвам!
Няма нищо по хубаво от това, сами да замесим хляба си, както са правили нашите баби, и да изпълним дома си с аромат на прясно изпечен самун.
Следвайте рецептата и начина на изпичане и за по - малко от 2 часа (включвам и времето за втасване) може да зарадвате семейството си с ароматен и вкусен хляб, като от селска фурна.
Ето и самата рецепта на Мая:

Необходими продукти - за един хляб (с големина като на снимките)






500 гр.бяло брашно

350 мл хладка вода
11гр. суха мая
1 ч.л.сол
3 с.л олио


Начин на приготвяне:

Смесете сухите съставки -  мая , брашно и сол в купа. 

Добавете водата и олиото и омесете тестото добре за около 10мин.
Поставете го в намазнена купа, покрийте го отгоре с прозрачно фолио и оставете да втасва на топло място за около 1час. Необходимо е да удвои обема си. 
Планирайте да загреете фурната предварително (около 30мин., преди да поставите хляба да се пече).
Извадете  втасалото тесто върху набрашнена повърхност, поръсете го отгоре с брашно, оформете го като хлебче (без да правите ново месене).
Пригответе си съд с капак в който ще изпечете хляба (аз използвам за целта йенска тенджера с капак) .Затоплете съда в който ще печете, заедно с капака.
Поставете хлебчето в съда и печете около 45-50мин. на 200-220 гр. на горни и долни реотани, със затворен капак на съда. 
След това за още 10 мин. допечете без капак, за да се получи отгоре хрупкава и апетитна коричка.







Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.
Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар