Макова Торта "Горска наслада" с малини и боровинки / Poppy Seeds Cake with Raspberries and blueberries "Forest Delight"



Здравейте, приятели на Подправено с Любов!
Днес ви предлагам рецептата за много сочна, ароматна и свежа торта, която приготвих за празник у дома.

Доста различен и странен празник!
Плановете бяха грандиозни.
Трябваше да правя човеци разни  😀😀😀(Minecraft от захарно тесто), но....с доставка на продукти on line и в условията на социална изолация - толкоз!
Да си призная честно, добре че ми се разминаха тези човеци, въпреки че едва ли ще е за дълго.
Обещанието си е обещание!✌
Станна работа беше това-  да направя огромна торта и после да я изядем сами.
Цялото парти виртуално.😷🙂😱
Пожелахме си скоро всичко да премине и един ден, някога....., отново....., прегръдките и целувките да не са само лукс! ❤❤❤
Бъдете здрави и се обичайте!



Ето и рецептата за тортата:

Необходими продукти:

За блатовете:
5 яйца
щипка сол
150 гр захар
1 с.л олио
1 с.л гореща вода
150 гр брашно
2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.ч маково семе
1 капсула ванилия
За крема:
1 пакет крем Оле ванилия на д-р Йоткер
500 мл прясно мляко
200 гр меко масло
За малиново - боровинковия сос:
500 гр замразени малини и боровинки
150 гр вода
100 гр захар
За карамеления сироп:
3 с.л захар
200 гр вода
За шоколадовата глазура:
100 мл млечна сметана
100 гр черен шоколад
За украса:
кокосови стърготини, настърган шоколад


Начин на приготвяне:

Приговете си две купи. 
Отделете белтъците от жълтъците на яйцата.
Разбийте с миксер белтъците с щипка сол до твърди върхове. 
Отделно разбийте, отново с миксера, жълтъците, водата и илиото. 
Добавете захарта към белтъчната смес. Разбийте.
Смесете в голяма купа белтъчната с жълтъчната смес, добавете брашното, бакпулвера, маковото семе и ванилията. Хомогенизирайте с помощта на миксер само с няколко оборота (не разбивайте дълго).
Изпечете блата в тортена форма с откопчаващо се дъно (диаметър 24 см) в загрята на 180 гр фурна до суха клечка.
Охладете върху решетка и разрежете на две (или изпечете двата блата отделно, за да не се налага да режете).
Докато блатовете се охлаждат, пригответе крема за тортата, като приготвите крема Оле според инструкциите на опаковката (разбийте крема със студеното прясно мляко до пухкав крем), добавете мекото масло и отново разбийте до хомогенизиране.
Заемете се с приготвянето за карамеления сироп за заливането на първия блат.
Необходимо е сиропа за заливането да е горещ, а блата идеално охладен.
За сиропа - карамелизирайте 3 с.л захар с малко вода. След като захарта се карамелизира, долейте останалата вода и разбъркайте.
Пригответе си форма за торта с падащ ринг и диаметър 24 см.
Поставете на дъното първия идеално охладен блат. Набодете го с вилица или дървено шишче.
Сиропирайте с карамеления сироп.
Върху блата разпределете крема и загладете добре.
Върху крема поставете втория блат. Не сиропирайт!Той ще се напои много приятно от сока на плодовете.
Заемете се с приготвянето на плодовия сос.
Поставете плодовете в касерола. Добавете захарта и водата. Кипнете.
Редуцирайте. Оставете да се охлади и залейте внимателно тортата, като първо напоите блата и след това внимателно разпределите плодовете отгоре.
Сглобената по този начин торта, поставете в хладилник за 12 часа (една нощ).
Един час преди сервиране си пригответе шоколадовата заливка, като загреете млечната сметана в подходящ съд и поставите вътре начупения шоколад. Разбъркайте до гладка смес, с която да залеете тортата.
Украсете с кокосови стърготини (или настърган шоколад). Охладете за около още 30 мин в хладилник и сервирайте.
Добър апетит!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.
Благодаря!






Няма коментари:

Публикуване на коментар