Лесен селски хляб - наръчник за начинаещи / Easy homemade bread

Здравейте приятели на Подправено с любов!

Днес е 40+ ден от изолацията (Ковитско време 2020 г) - да се знае и помни😀😷!
Всяка година по това време фамилията разчита на мен да планирам и организирам годишното ни Родопско приключение.🌲🌲🌳🍀🌼💟🐞🍓
И докато планирам и чертая маршрути, мъжете стъкмяват раници, хамаци, компаси, бинокли и т.н, екипировка.
По това време на годината вече сме открили сезона на пикниците на открито на Витоша и околностите.
Сега няма!
Стоим си в къщи и мечтаем.🙂
И готвим.😀





Толкова много ми липсва простора, мириса на трева (е, и на барбекю де😀).....и Родопските села, че затворих очи и пред мен отново е баба приведена над Ношквите (автентично дървено корито, което се използва за замесване на хляб).
И като не мога да отида на село, селото дойде у дома.
Речено- сторено!
Днес зарадвах семейството си с простички неща - неустоум селски хляб и вкусна селска манджа с пиперки и яйца.



Вкусно, като от ръцете на баба!💟💟💟
В тази публикация ви предлагам рецепта за хляба с подробни указания, като за начинаещи.
За пиперковата манджа ще напиша отделна публикация.

Необходими продукти:

600 гр бяло брашно
10 гр суха мая
1/2 ч.л сол
1 с.л меко масло

300 мл хладка вода



Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете сухите съставки- брашното, маята и солта.
Добавете мекото масло и претрийте с брашното.
Направете кладенче в центъра на брашното и надейте в него водата.
Започнете да събирате тестото на топка с помощта на ръцете си.
Ако е необходимо долейте още малко вода, за да оберете истаналото сухо брашно по стените на купата.
Целта е да получите меко, но не лепкаво тесто. 
Прехвърлете тестото върху работен плот, леко поръсен с брашно.
Замесете тестото за около 8 - 10 мин., докато стане гладко и еластично.
За да се ориентирате за гъстотата и твърдостта на тестото- основната задача при месенето е по ръцете ви да не остава част от тестото (това означава да не лепне).
След оформяне на топката тесто ръцете ви трябва да са чисти като при игра на пластелин.
Понякога, в зависимост от различните видове брашна, ми се налага да добавям малко повече от посоченото по рецепта, но обикновено това е до 100 гр.
С опита вече замесвам и на око, но основния ми ориентир е гъстотата на тестото.
Оставете топката тесто върху набрашнената повърхност, покрийте с кърпа и оставете да втаса за един час или докато удвои обема си. Точното време за втасване зависи от темпетатурата в помещението.
След втасването премесете отново тестото, но само с 3- 4 кратки движения. Не месете дълго, за да не загуби тестото от пухкавоста си.
Включете фурната да загрява на 200 гр.,
като преместите решетката на най - долното ниво и вурху нея поставите празна малка тавичка или метална купа.
Оформете тестото в желаната форма - при мен най - често като селски самун с издължена форма.
Прехвърлете хляба върху подходяща тава покрита с хартия за печене
(използвам голямата тава от комплекта с фурната ми).
Поръсете с брашно.
С остър нож направете прорези върху хляба.
Отворете фурната, налейте в малката тавичка вода, затворетв вратата на фурната. Водата ще се изпари и ще образува облак, който ще спомогне за оформянето на изкусителна хрупкава коричка.
Поставете тавата с хляба във фурната върху малката тава (при мен това е трето ниво от долу нагоре, а малката тавичка е върху решетката от фурната, поставена на първо ниво).
Включете вентилатора, намалете температурата на 180 гр. и печете за около 45 мин. или до хрупкава златиста коричка.
От опита ми с изпучането на хляб мога да кажа ,че за добрия успех е важно:
👌Добре оформено тесто - да не лепне
👌Добре втасало тесто - не бързайте и го изчакайте да удвои обема си
👌Не много силна фурна - хлябът бързо ще се изпече отгоре, но вътре ще остане клисав.
След изпичането поставете хляба да изстине върху телена решетка.
Не е необходимо да го покривате с кърпа. Коричката е хрупкава, но не и прекалено твърда.
Изпробвах този хляб и с любимите си добавки от маково и сусамово семе и вариант с маслинова паста и сух босилек.
Ако решите да експериментирате с добавките, не слагайте влажни такива и ги добавяйте при замесването и преди втасването.
Да ви е сладко приятели!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.
Благодаря!
















Няма коментари:

Публикуване на коментар