Здравейте приятели,
Днес ви предлагам да си приготвите тези ароматни мини кюфтенца с вкусен сос от пиперки и сочни домати - лесна рецепта, която ще се хареса и на хората, които се опитват да готвят здравословно и без пържене.
Много ми се искаше да разнообразя традиционните у дома кюфтенца с доматен сос с нещо по - различно и ароматно.
Бях сигурна, че арабската и в частност Турската кухня, с изобилието на пресни зеленчуци, дъхави подправки и тяхното простичко, но съвършено съчетание няма да ме разочароват.
Идеята ми беше да овкуся кюфтенцата с нещо различно от обичайните черен пипер и кимион.
В Арабската кухня се използват различни подправки за овкусяване , като Мента, Канела, Кардамон, Индийско орехче и Карамфил.
Каквито и варианти да изберете, тайната на гарантирания успех и превъзходен вкус е в простотата на рецептите и високото качество на продуктите.
С тях тук не се правят компромиси ❤❤❤
Изберете най добрите зрели и сочни домати на пазара (ако са домашни още по - добре) и най - месестите пиперки, изберете свежо телешко с гарантиран произход и .... да се захващаме на работа😎
Необходими продукти: - за около 18-20 мини кюфтенца
Телешка кайма - около 600 гр
1 глава лук - нарязана на много ситни кубчета
1 яйце
черен пипер и сол на вкус
кимион - 1/2 ч.л
канела - на върха на ножа
индийско орехче - на върха на ножа
връзка пресен магданоз - ситно нарязан
4 червени пиперки - нарязани на кубчета
3 големи домата - нарязани на кубчета
2 скилидки чесън
2 с.л зехтин
купичка с вода - за оформянето на кюфтетата
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесваме мляното месо, подправките, настъргания лук и яйцето. Омесете добре каймата в продължение на 10 мин, като претривате през пръстите си. Това ще помогне да се смесят ароматите и да се овкуси месото.Покрийте купата с месото с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник, докато приготвяте соса.
Загрейте зехтина в тиган. Изсипете лука и задушете до златисто.Прибавете чушките, разбъркайте и гответе 7-8 мин. Добавете доматите и гответе до сгъстяване на соса.
На финала добавете претрития през преса чесън.
Остранете от огъня и оставете настрани.
Загрейте фурната до 250 гр.
Извадете купата с месото от хладилника.
С помоща на купата с вода, топете пръстите си вътре и оформете малки кюфтенца.
Подредете ги в намаслена тавичка и печете до златисто от двете страни, като ги обърнете веднъж.
Залейте ги с соса, разбъркайте много нежно, за да се покрият със сос равномерно и допечете за още 10-15 мин, докато соса се сгъсти и ароматите се слеят.
Поднесето ястието топло с домашен ръчен хлюб за топене.
Да ви е сладко!
Харесва ли ви тази публикация и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделите тази рецепта чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваш избор,последвайте ме в Google+ или харесайте страничката на блога в
Facebook
Благодаря ви, приятели!
Обожавам ориенталски подправки, непременно ще пробвам тези кюфтенца! Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Сонче!Ще се радвам да се харесат и у вас! Целувки и от мен!
ИзтриванеThis is making my mouth water! I would love to try and make something like this someday. Yum! Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.
ОтговорИзтриванеGreg Prosmushkin
I'm glad you liked the recipe! If you have tried it already, I hope you had a great result!
Изтриване