Есента чука на вратата🙂 и мен вече ме влече към топли супички и задушено ароматно месо с есенни плодове ❤❤❤
(очаквайте скоро и подобни рецепти в блога 😊)
Тази публикация обаче е за една нова рубрика, която смятам за попълня, а именно за Детското хранене.
Наскоро ми попадна ,съвсем случайно, добре познатия на нашите майки и баби Единен Сборник рецепти и примерни менюта за детските градини с автори : ст.н.с д-р Митана Димитрова Маркова, инж. Стоянка Матеева Ненова, Мария Ангелова Костова.
Много оспорвана книга напоследък!
Бях леко скептична, но реших да разгледам сборника от любопитство.
Признавам си, има доста странни и недотам подходящи храни - предимно от закуските и десертите (изобилие на въглехидрати ( бухти, питки, сиренки, пържени филийки и т.н)., както и кремове с нишесте, кисели и др.
Тук няма да водя полемика кое е полезно и вредно и кой как да храни детето си. Вярвам, че всяка майка поне се старае, според опита, възможностите и познанията си.
За себе си и моето семейство подбрах изобилие от рецепти (познати, но сякаш позабравени от мен), изключих нездравословните (според моите предпочитания).
За първата рецепта от сборника, която ви представям днес, получих одобрение ❤ и поръчка да се направи пак.
Надявам се да се хареса и на вас и вашите малчугани!
Ще допълвам рубриката и с рецепти от други източници, подходящи за малки лакомници и злоядковци ❤.
Моля съобразявайте рецептите според възрастта на децата и индивидуалните препоръки за захранване на техните педиатри!
И не забравяйте - гответе с любов и поднасяйте храната с усмивка ❤❤❤
Необходими продукти - за около 6 - 7 порции:
2,5 литра вода
2 малки тиквички - нарязани на ситно
1 средна глава стар кромид лук или една връзка пресен
2 малки моркова - нарязани на малки кубчета
1 домат пресен - обелен и настърган на едро ренде ( може да замените с домати от консерва)
1/3 ч.ч ориз
1/2 с.л брашно - размито в малко вода
сокът от половин лимон
30 гр краве масло
връзка пресен копър
щипка червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистените, измити и дребно нарязани моркови и лук се заливат със студена вода и се варят до полуомекване, след което се посоляват.
Прибавят се обелените, измити и нарязани на кубчета тиквички и оризът.
Когато тиквичките са почти готови, се прибавят настърганите на ренде домати и брашното, размито в малко вода.
Супата се вари до готовност, сваля се от огъня и се подправя с маслото, оцветено с червения пипер, ситно нарязания копър и лимоновия сок.
Да ви е сладко!
Почистените, измити и дребно нарязани моркови и лук се заливат със студена вода и се варят до полуомекване, след което се посоляват.
Прибавят се обелените, измити и нарязани на кубчета тиквички и оризът.
Когато тиквичките са почти готови, се прибавят настърганите на ренде домати и брашното, размито в малко вода.
Супата се вари до готовност, сваля се от огъня и се подправя с маслото, оцветено с червения пипер, ситно нарязания копър и лимоновия сок.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар