Мини палачинки с хуск и пълнозърнесто брашно от лимец / Mini pancakes with husk and wholemeal spelt flour


Вкусна, бърза и балансирана закуска за инсулинова резистентност и не само.

Чудиш ли се често какво да закусиш, когато искаш нещо:

  • вкусно

  • без рязък пик на кръвната захар

  • за 10 минути

Тази рецепта за мини палачинки с хуск и лимец е истински малък ритуал за тялото и душата. Перфектна е, ако имаш инсулинова резистентност, но е подходяща и за всеки, който се стреми към по-осъзнато хранене. Богата е на фибри, бедна на бързи въглехидрати, дава усещане за ситост и… страшно вкусна.


Необходими продукти (за около 6-7 бр мини палачинки)

2 с.л. хуск (псилиум хуск)
2 с.л. пълнозърнесто брашно от лимец
1 с.л. зехтин Екстра върджин
12 с.л. айрян (или 1/2 ч.ч. + още малко – до  гъстота на боза за тестото)
1 яйце

Начин на приготвяне

Смеси всички съставки в купа и разбъркай добре. Остави сместа за 5–10 минути, за да набъбне хускът и да се получи гъста, но сипваща се консистенция (като гъсто палачинково тесто).

Загрей добре незалепващ тиган и го намажи леко със зехтин или гхи. Сипвай по 1–2 с.л. от сместа, за да направиш малки палачинки (около 6–8 броя). Печи ги на умерен огън около 2 минути от всяка страна, докато станат златисти и леко хрупкави отвън.


Идеи за гарниране

Тези палачинки са изключително универсални – могат да бъдат както солени, така и леко неутрални на вкус. Ето няколко мои любими начина как да ги поднесеш:

Солени варианти:

  • Котидж сирене + миш маш (остатък от вечерята) + маслини

  • Намачкано авокадо + лимонов сок + малко от миш маша + пресен магданоз

Вегетариански идеи:

  • Хумус + маслини + домати

  • Тахан + чери домати + босилек

  • Крем от печен патладжан (баба гануш) + ядки за хрупкавост и вкус

Брашното, което съм използвала за тази рецепта е от тук
 с код RADI10 - Земята на Траките

Здравословни ползи на тези палачинки

🔸 Хускът е отличен източник на разтворими фибри – подпомага перисталтиката, създава усещане за ситост и забавя усвояването на въглехидратите.
🔸 Лимецът съдържа бавни въглехидрати, минерали и протеини – подходящ за хора с ИР, когато е в малки количества и комбиниран с фибри и мазнини.
🔸 Айрянът балансира храносмилането и помага за усвояването на хуска.
🔸 Зехтинът добавя ценни мононенаситени мазнини – за стабилна кръвна захар и антиоксидантна защита.
🔸 Яйцето осигурява висококачествен протеин и засищане без въглехидратен пик.

Тази рецепта е създадена да е лесна, бърза и адаптивна – независимо дали си в движение, имаш натоварено утро или просто искаш да си подариш вкусна закуска без вина.



 Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар