Домашен козунак с квас и локум / Homemade Kozunak with sourdough and Turkish delight



Домашен козунак с квас и локум – онзи старомоден уют, който мирише на Великден

Ако и при теб козунакът не е просто печиво, а ритуал, аромат и спомен, тази рецепта ще ти стане любима. Правя я с квас, както някога се е правило – без мая, без бързане. А вкусът… топъл, пухкав, с онзи кадифен конец, който само истинският козунак има. Пълня го с локум, защото така го помня от баба – просто, но незаменимо.

Необходими продукти 

(за 3 средни козунака или 1 голям кръгъл и 1 продълговат, като показания тук):

За стартера с квас (вечерта преди месенето):
80 г активен квас
160 г бяло брашно
80 г вода
30 г захар

Разбъркай, покрий и остави на топло до сутринта.

За тестото:
3 яйца + 1 белтък (жълтъкът остави за намазване)
200 г заквасена сметана
200 г кафява нерафинирана захар
60 г краве масло
40 гр кокосово масло без аромат
2 с.л. прясно изцеден портокалов сок
2 капсули ванилия
цялото количество от стартера с квас
около 750 г бяло брашно (винаги прясно пресято – и според гъстотата на сметаната, може да поеме малко повече или по-малко)

Пълнеж:
локум, нарязан на кубчета

Начин на приготвяне:

Разтопи кравето масло и добави кокосовото към него – остави ги настрана.

Разбий яйцата, белтъка и захарта с миксер – да стане светла, пухкава смес. Добави сметаната, портокаловия сок и ванилията. После и целия сладък стартер. Разбъркай добре, докато се получи еднородна, пухкава смес.

Започни да прибавяш брашното малко по малко, докато се оформи меко тесто –приятно на допир, като меката част на ухото ти. След това започни да добавяш мазнината лъжица по лъжица – важно е да не бързаш, изчаквай тестото да поеме всяка лъжица напълно, преди да добавиш следващата.

Омеси добре – ако имаш хлебопекарна, пусни две програми за месене една след друга. Аз меся с обикновен ръчен миксер – с бъркалките за тесто.

Ако месиш на ръка – хубаво е да си дадеш време, тестото го усеща.

Остави го да втаса на топло, докато удвои обема си – може да отнеме 4–6 часа, зависи от силата на кваса. Не бързай, козунакът не търпи припряност.

Когато е готов, оформяй с леко намаслени ръце на леко намаслена повърхност. За 3 средни продълговати козунака – раздели тестото на три части. Всяка част – на още 6. Оформи фитили и пълни с парченца локум, после сплитай. Или направи един голям и един кръгъл – от теб зависи. Тестото е подходящо и за козуначени кухлички.

Подреди в подходящи форми, застелени с хартия за печене, покрий и остави отново да втасат добре – трябва да се надигнат и омекнат още. Може да втасваш на стайна темература, а ако времето те притиска или е много късно, постави оформените козунаци в хладилник за бавно втасване – ретардация. Задължително твябва да са покрити с нещо отгоре, за да не овлажнят – използвам шапчици за бяня, които са идеални за тази цел.

Коато козунаците са добре втасали втори път,  намажи с отделения жълтък, по желание поръси със захар или филирани бадеми. Печи в предварително загрята фурна на 170°С с вентилатор или 180°С без, докато станат златни и ухаят на „у дома“.

Идеи за сервиране:
Късай с ръце, подай на някой любим човек и гледай как се усмихва. С чаша мляко, кафе или просто така – топъл, мек и напомнящ, че най-хубавите неща стават бавно.




 Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар