Ливански кебап с червен лук и салата табуле с киноа и авокадо / Lebanese kebab with red onion and tabbouleh salad with quinoa and avocado



Ливански кебап с червен лук и салата табуле с киноа и авокадо – балансирано гурме за инсулинова чувствителност
Потопете се в богатството на Близкия изток с това съвършено съчетание от вкус, аромат и баланс – ливански кебапи с червен лук и магданоз, поднесени с освежаваща салата табуле с чери домати, киноа и авокадо. Това ястие не само гали небцето, но е и пример за отлично балансирано хранене, подходящо при инсулинова резистентност (ИР) и диабет тип 2.


Ливанската кухня е прочута със своите свежи подправки, лекота и наситени вкусове, които създават усещане за домашен уют, дори в най-изискания гурме стил. Кебапите с телешка кайма, червен лук и много магданоз са сочни, ароматни и богати на белтъчини, докато салатата табуле с киноа носи свежест, фибри и полезни мазнини от авокадото. Класическата булгурена версия тук е заменена с киноа, която има по-нисък гликемичен индекс и е пълноценен протеин – идеален избор за хора с ИР.


С комбинацията от бавноусвояеми въглехидрати, антиоксиданти, белтъчини и здравословни мазнини, това ястие подпомага стабилна кръвна захар, поддържа ситост и е идеално за обяд или вечеря без угризения.


Необходими продукти

За ливанския кебап:

800 г телешка кайма (по възможност от пасищно животно)
1 средно голяма глава червен лук, много ситно нарязан
1 голяма връзка пресен магданоз, ситно нарязан
1 ч.л. кимион
1 ч.л. смлян бахар
1/2 ч.л. лют пипер (по избор)
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин (за намазване на скарата или тавата) - аз изпекох във фрайер и не съм добавяла мазнина допълнително, освен по ръцете си, за да оформя кебапите

За салатата табуле с киноа и авокадо:

киноа (около 200 г)
2 ч.ч. вода - около 400 мл.
300 г чери домати, разполовени
2 бр авокадо, нарязано на кубчета
1 връзка пресен магданоз, ситно нарязан
1/2 връзка пресни ментови листа (или суха мента)
2 с.л. зехтин extra virgin
сокът на 1 лимон
сол на вкус


Начин на приготвяне:

Как да приготвиш това ароматно близкоизточно вълшебство

Започни с кебапите – това е сърцето на ястието. Вземи хубава телешка кайма, най-добре от пасищно животно, ако имаш под ръка. Нарежи червен лук на много ситно – почти като пюре, за да се слее с месото. После магданоз – не се скъпи, цяло голямо връзка! Той придава свежест и зелена сочност. Посипи с ароматен кимион, малко бахар за дълбочина, черен пипер и щипка люто, ако обичаш лек пламък. Омеси всичко с ръце – така ще усетиш текстурата, ще се свържеш с храната. Нека престои 10 минути, за да се слеят ароматите. След това оформи продълговати кебапи – можеш и с шишчета, но и без тях ще стане чудесно. Загрей грил тиган или фурна, леко намазана с зехтин, и печи докато се образува апетитна, карамелизирана коричка – ароматът ще те повика сам.

Вариант е да използваш й фрайер, както направих аз, за да пестя време.

Докато кебапите се готвят, се погрижи за салатата. 

Киноата изплакни обилно под студена вода – това е важно, за да се отмият горчивите ѝ сапонини. Сложи я в малка тенджерка с вода в съотношение 1:2, и я остави да къкри, докато поеме цялата течност. Остави да изстине и я разрохкай с вилица – ще стане пухкава и лека.

В голяма купа сложи нарязаните чери домати, авокадото на кубчета, обилно пресен магданоз и мента – свежестта тук е всичко. Смеси зехтин с лимонов сок и малко чесън – дресингът трябва да е лек, но жив. Залей салатата и я остави за 5 минути да поеме магията.

Когато всичко е готово, сервирай кебапите до купчина от тази ярка, ароматна салата. Ще усетиш топлината на подправките, свежестта на лимона и билките, и онази задоволяваща лекота, която идва само от ястие, балансирано с мисъл и обич. Перфектно за вечеря с чаша студен айрян или леко ментово питие.


А за финален щрих – нещо, което събира всичко в едно. Разбърках бърз сос от гъсто кисело мляко, лъжица домашна майонеза (знаеш, онази с яйца от село), малко чесън за характер и щипка кетчуп без захар – само за лек намек на сладост и доматена дълбочина. Получи се кремообразен, пикантен и толкова завършващ. Перфектната компания към сочните кебапи и свежата табуле салата – като мост между Балканите и Близкия изток в една малка купичка.



Нутриентен състав (на 1 порция – около 2 кебапа и 1 чаша салата):

  • Белтъчини: ~28 г

  • Мазнини: ~22 г (главно от зехтин и авокадо)

  • Въглехидрати: ~18 г (предимно от киноа и зеленчуци)

  • Фибри: ~6 г

  • Гликемичен индекс: нисък до среден

Подходящо за обяд или вечеря, както и за кето-периоди с леко включване на бавни въглехидрати. Идеално за хора, които търсят балансирана и вкусна вечеря с кулинарен финес и здравословна стойност.

Нутриенти за ~100 г от соса:

Калории: ~130 kcal

Протеин: ~3.5 г

Мазнини: ~11 г

от които наситени: ~2.5 г

Въглехидрати: ~3.5 г

от които захари: <1 г

Фибри: ~0.1 г

Нетни въглехидрати: ~3.4 г


 Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

get this widget