Печена пъстърва върху канапе от праз и домати /Baked trout with leek and tomato canapes


Готови ли сте за нещо наистина вкусно и здравословно?

Искате ли още съвети и рецепти за здравословно хранене? 

Последвайте ме и в Инстаграм, за да не пропуснете следващите ми предложения, които ще ви помогнат да водите здравословен и активен начин на живот.

Тази печена пъстърва върху канапе от праз и домати не само че ще гали небцето ви, но също така е изключително подходяща за хора, борещи се с инсулинова резистентност и стремящи се към превенция на диабет. Да не говорим, че сезонните зеленчуци в комбинацията правят ястието още по-питателно и пълноценно! 

Пъстървата е една от най-богатите на омега-3 мастни киселини риби, а тези полезни мазнини са от ключово значение за поддържане на нормалните нива на кръвната захар. Те спомагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото, които могат да допринесат за развитието на инсулинова резистентност. Този вид риба е и отличен източник на протеини, които са жизненоважни за мускулите, кожата и метаболизма. Доброто съдържание на витамини от групата В и витамин D в пъстървата поддържа функциите на мозъка и имунната система на ниво. Канапето от праз и домати не е само за украса – тези съставки също играят важна роля в контекста на инсулиновата чувствителност. Празът е богат на фибри и антиоксиданти, които спомагат за стабилизиране на кръвната захар и заздравяват храносмилателната система. Доматите, от друга страна, са с нисък гликемичен индекс, което ги прави идеален избор за хора, които искат да контролират инсулина си. Те съдържат също така ликопен – антиоксидант, който се свързва с подобрена сърдечносъдова функция и намаляване на риска от развитие на хронични заболявания. 

Сезонните продукти са истински подарък за тялото! Те не само че са по-наситени с витамини и минерали, когато са консумирани в най-добрия си период, но също така подпомагат локалните производители и са по-екологично устойчиви. А есента е идеалното време за праз, домати и свежа риба! Тази комбинация е като топла прегръдка за тялото ви, осигурявайки му всичко, от което има нужда, за да се справя с предизвикателствата на модерния живот и небалансираното хранене.

 

За рибата – измивам я и подшувам добре с кухненска хартия. Правя прорези по дължината на рибите с остър нож. Посолявам и натривам рибата със сол, черен пипер, лимонова трева и малко сух розмарин, като се старая подправките да попаднат в процепите и коремчетата на пъстървата. Поливам със стръка зехтин и пека на фрайер – програма AirFryer – 200 за 30 мин. Отделно загрявам зехтин в тиган и задушавам праз и домати, докато зеленчуците останат на мазнина. Посолявам на вкус. Сервирам рибата върху канапе от задущените зеленчуци с резенче лимон и малко прясна рукола за свежест. За балан на чинията добавете и малко сложен въглехидрат – филийка пълнозърнест хляб, сварен и овскусен боб или нахут, шепа пълнозърнест ориз и др.





Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар