Пълнозърнест кейк с боровинки / Whole wheat cake with blueberries



Здравейте, почитатели на вкусната домашно приготвена храна!
Днес рецептата е за нещо сладичко, но приготвено една идея по здравословно.
Използвала съм изцяло пълнозърнести български брашна, смлени на каменна мелница, без консерванти и други добавки.
Кейкът е изпечен в Глиненото съдче от Земята на траките - без глазура и никакви вредни вещества при производството му - 100% природен натурален продукт.


Пече всичко, така както се изпича Хляб във селска фурна. Дори и козунаците за Великден изпекох там, но кекс пека в този съд за първи път. 
Важно е да отбележа, че когато печете кекс в глиненото съдче е необходимо да поставите и хартия за печене. При изпичането на хляб това не е необходимо.
Очарована от резултата!
Кейкът се изпече равномерно, без да прегаря отгоре, а вътре да стои суров. Много е мекичък, пръхкав - просто прекрасен.


Ако си харесате продукти от Земята на траките, може да използвате моя код за намаление - RADI10, който важи освен за всички ненамалени продукти, още и за керамичните съдчета, който не са в комплект - продълговат и кръгъл.
А сега към рецептата за кейка.
Това всъщност е модифицираната рецепта на най - любимия ми и успешен кекс с прясно мляко, но тук, освен бялото брашно по рецепта, което замених с пълнозърнести, замених още и бялата захарт с кафява, намалих количеството й, добавих какао и боровинки, а в тестото вложих и една част от остатъчния ми квас, който си отглеждам.
Оставям ви и линк към Рецептата в оригинал без квас
Необходими продукти
мярка ч.ч с вместимост 300 мл течност
3 яйца
2/3 ч.ч кафява захар
125 мл прясно мляко - или 2/3 от чаената чаша
125 мл течно кокосово масло (краве масло, илио)
1 ч.ч пълнозърнесто брашно от твърда пшеница
1 и 1/3 ч.ч пълнозърнесто брашно от ръж
2 пълни с.л какао
100 гр течен квас 100% хидратация
2 ч.л био бакпулвер на Alnatura
1 капсула ванилия на д-р Йоткер
шепа замразени боровинки - предварително размразени и отцедени добре

Начин на приготвяне:
Първата стъпка от изпълнението на рецептата е загряването на глиненото съдче.
Поставяме го в студена фурна и загряваме до 240 гр - не, не е много, защото кейка се пече с капак и не прегаря. Вътре температурата е равномерна, по ниска, постоянна и както виждате се изпича перфектно, защото самият съд и по точно материалът, от които е направен, задържат температурата, като в същото време печивото " диша".

След това ще са ви необходими миксер и голяма купа.
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване с помощта на миксера. Последователно добавяме прясното мляко, кокосовото масло (мазнината) и кваса. Отново разбъркваме. 
Следват двата вида брашна с бакпулвера, ванилията и какаото. Разбъркваме с миксера до кексово тесто.
Когато фурната е загряла, а с нея и глиненият съд, много внимателно го изваждаме с кухненски ръкавици и НИКОГА върху студен и/или мокър плот (повърхност), защото ще се спука.
Внимателно махама капака, поставяме хартия за печене, изсипваме тестото и подреждаме отгоре боровинките.
Поставяме капака на съдчето, връщаме го във фурната и печем за около 45 мин - толкова е оказаното от производителя време за изпичането хляб .
Когато изтекоха 45 мин, извадих съдинката, проверих с дървено шишче дали е готово по метода на " сухата клечка", но явно оцелих боровинка и ми се стори леко (много леко) влажно. Допекох за още около 8-10 мин.

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар