Квасен хляб с кашкавал и песто от сушени домати / Sourdough bread with cheese and sun-dried tomato pesto

Здравейте, приятели на " Подправено с любов"
Днес рецептата е за квасен хляб, който изпекох отново в глиненото съдче за печене на хляб от Земята на траките
Съдовете в момента са намалени, а сега получавате и допълнителна отстъпка, ако си поръчате от него. Не забравяйте ,при финализиране на поръчката си, да използвайте код RADI10, който ви дава допълнителна отстъпка от още 10%
Същото важи и ако рещите да си поръ1ате кръглата разновидност на съдчето.
Днес моето хлебче си има и изненади - реших да го направя " по - така" и му добавих при ламинирането твърд кашкавал и песто от сушени домати.
Получи се разкошен хляб.Не мога да ви опиша вкъса и аромата. Просто трябва да се опита.
Липсва му само масло върху филойките и разбира се шарена сол или самардала.


Необходими продукти:

360 гр Био пшенично брашно тип 550 от магазини DM
110 гр пълнозърnесто брашно на Екосем
120 гр активен квас
10 гр сол
290 гр вода
хидратация 66% - при квас 100% хидратация

Начин на приготвяне:

Температура в помещението - 24 градуса.
Имайте предвид, че всичко се променя, ако температурата в помещението ви е различна от моята, затова следете тестото, а не часовете.Те са ориентировъчни.
Старт на процеса 7 часа сутринта - захранване на кваса (или т.н освежаване на квас). Целта е квасът да удвои обема си и да се " набалончи". При разбъркване с лъжичка се чува характерното пукане на балончетата.
10.30 - старт ферментолиза - смесвам всичко без солта. Започва да тече процес на ферментация.
12 ч - добавяне на сол - измесване. Меся на ръка до развит глутен. Тук има и пълнозърнесто брашно и не се получава такъв изявен " глутенов прозорец", но все пак.
Може да си помогнете с миксер или машина за хляб.
13 ч първо разтягане
14 ч - второ разтягане
15 ч - трето разтягане
Почивка на тестото - нараства с поне 50 - 60% - при мен това се случи към 19 ч
Ламиниране с кашкавал и песто и поставяне в  Панерчето за втасване от Земята на Траките, покрито с Ленено специално калъфче, за да не се цапа.
Прибиране на тестото в хладилник за ретардация или отложено второ и финално втасване.
На следвашия ден 
10 ч загряване на фурната заедно със съдчето - студен съд в студена фурна.
11 ч поставяне на тестото в загрятия съд, разрези и печене с капак на 240 гр за 45 мин.
След 45 мин махам капака , намалям фурната на 220 и допичам до загар и хрупкавост на кашкавала отгоре.






Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар