Рецептата за днес е точно такава. Избрах да приготвя пилешките гърди с кремообразен сметанов сос и сезонен спанак, защото се опитвам да готвя максимално с продукти, които в момента са в созон, заради достъпната им цена, а и сега са най - вкусни и пълни с полезни витамини и минерали.
Добавих сушени домати и чесън, което придаде на ястието средиземноморски привкус.
Не е нужно да имате кой знае какви кулинарни способности, за да изпълните рецептата успешно и не е необходимо да отделите за нея часове в кухнята. Найс, а!
За да си я проготвите, преди това си набавете следните
Необходими продукти - за около 5-6 порции
2 пилешки пеперуди - бялото месо
400 гр пресен спанак
2 глави лук
2 скилидки чесън
200 гр сушени домати в зехтин
200 мл готварска сметана
100 гр пармезан
100 гр настърган кашкавал
пресен магданоз - при сервиране
зехтин - за задушаване на зеленчуците и " запечатване на пилето"
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата е подготовката на месото.
Нарязвам напречно , с помощта на много остър нож, всяка пеперуда на отделни филенца ( пържолки). Не е нужно да ги изстънявате допълнително.
Овкусявам със сол и черен пипер.
Загрявам малко зехтин в подходяш тиган и ги "запечатвам" на умерен огън от двете страни, докато месото побелее.
Изваждам ги в чиния и се заемам с подготовката на соса.
В същия тиган, отново добавям малко зехтин и много малко водичка. Деглазирам.
Прибавям нарязания на много ситно лук и пресованите скилидки чесън. Задушавам до омекване на лука.
След това добавям и изсушените домати, предварително нарязани на ситно. Готвя още минута, две, като разбърквам.
Следва почистеният, измит и нарязан на ситно пресен спанак. Разбърквам всичко и готвя, докато спанакът омекне и остане на мазнина. Това е моментът, в който добавям готварската сметана.
На финала поръсвам соса с пармезан. Опитвам и ако е необходимо, овкусявам внимателно с още малко сол.
Подготвям си продълговата тавичка и на дъното й подреждам пилешките филенца. Отгоре разпределям соса, така че да покрие хубаво месото.
Поръсвам с настърган кашкавал и допичам в загрята на 230 гр.фурна.
Ястието търпи разнообразни гарнитури - паста, картофено кюре, пържени или печени картофки или просто порция свежи зеленчици, което е моят най - чест избор.
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм
Благодаря
Няма коментари:
Публикуване на коментар