Кюфтенца с коприва и моркови /Meatballs with nettles and carrots


Здравейте, приятели на " Подправено с любов"!
Вашите дечица обичат ли зелении?
А кюфтенца?
Ако отговорът на първия въпрос е " Нееее", а на втория е "Да", то тогава скрийте зелениите в кюфтенца.
Попаднах на свежа българска коприва - първата за сезона у дома и веднаха побързах да направя тези симпатични вкусни хапчици.
И макар мъжете у дома да предпочитат месо, тези кюфтенца се харесаха много и свършиха бързо. Поднесох си с млечно - чеснов сос и свежа салата за гарнитура.


Необходими продукти

За около 16 бр кюфтенца
400 гр коприва
2 моркова
1връзка пресен лук
2стръка пресен чесън
100 гр краве сирене
250 гр кашкавал - настърган 
100 гр кисело мляко
1ч.л сода за хляб
2 с.л пълнозърнесто брашно
3яйца
зехтин - за задушаване на зеленчуците + още малко за намазване на кюфтенцата преди печене

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата е подготовката на зеленчуците.
Копривата почистих от стъбълцата и измих внимателно под течаща вода.
Морковите измих, обелих и настъргах на едро ренде.
Почистих, измих и нарязах на ситно пресния лук и чесъна.
В тиганче загрях малко зехтин и задуших лука, чесъна, морковите и копривата.
Ако е необходимо добавете в тиганчето и малко водичка.
Готвих с разбъркване, докато зеленчуците омекнат.
Оттеглих от котлона и оставих сместа да се охлади.
В голяма купа разбих яйцата с вилица.
Добавих сиренето, настъргания кашкавал, киселото мляко със содата ( предварително ги смесих и изчаках сместта да шупне), яйцата и задушените зеленчуци.
Разбърках внимателно.
Прецених, че ще ми е необходимо само 2 с.л пълнозърнесто брашно, за да мога да оформя с ръце малки кюфтенца.
Може да се наложи да добавите малко повече, но ако искате да избегнете това, то много добре отцедете сместа с копривата, за да не е водно и настържете повечко кашкавал, за да уплътни.
Вероятно тези кюфтенца могат и да се изпържат стандартно, но аз използвам тази техника изключително рядко.
Моите кюфтенца изпекох на еърфрайер - програма фрайер 190 гр за 25 мин, като ги подредих директно върху решетката, намазах ги леко със зехтин  и не съм обръщала.
По същия начин може да ги изпечете и във фурна, като поставите кюфтенцата в тава, застлана с хартия за печене и ги намажете с малко зехтин отгоре.




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар