Пролетни сармички с лапад и пълнозърнесто Арпа фиде от лимец / Stuffed Dock Leaves with whole grain einkorn pasta


Здравейте, приятели!
Рецептата днес е за вкусни пролетни сармички от лапад.
Много ги обичаме у дома, и макар да се приготвят малко бавно, а да се изяждат почти веднага, не се лишаваме от тях, когато лападът е в сезон и често ги приготвям.
Винаги ги поднасям с млечно - чеснов сос.
Този път, вместо стандартен ориз, сложих в плънката Пълнозърнесто Арпа фиде от био лимец - с форма на ориз - без ГМО, консерванти, подобрители, избелители или други добавки.

Пастата е приготвена само от  пълнозърнесто брашно от български био лимец и вода.
Пастата Ризони, позната още като Орзо, Критараки или Арпа фиде, в буквален превод значи ,,големи зърна ориз". Тя е късо нарязана паста, оформена като голямо оризово зърно. Ризони е много използван продукт в Турция, Гърция, Италия, страните от Близкия изток и северна Африка. 

За да си приготвите тези сармички ще са ви нужни следните продукти:

Необходими продукти за около 30 бр сармички

зависи от големината на листата лапад
за сармичките:
2 връзки пресен лапад - около 30 бр листа
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън + още един за млечния сос
350 гр мляно месо - смес свинско и телешко
200 гр Арпа фиде - не е необходими да варите пастата предварително.
1 морков
2 с.л домашна паприка - това е само смлени чушки. Може да замените с едросмляна лютеница без захар
2 с.л зехтин за готвене
кимион и черен пипер - за омесване на каймата
2 стръка пресен джоджен или щипка сух
връзка свеж магданоз
домашен зеленчуков бульон - за приготвянето на плънката (заменете с вода, ако не разпологате с бульон) - нарочно не посочвам точно количество, защото не варя пастата предварително, а използвам всички течности от приготвяне на плънката в тигана, като доливам бульон на порции и бъркам периодично, за да предотвратя слепване, докато зрънцата се сварят al dente
за млечния сос:
кисело мляко
сол на вкус
ситно нарязан пресен чесън
Допълнително:
Ситно наразан пресен магаданоз  - при поднасяне

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата е омесването на каймата, като тук аз слагам само черен пипер и кимион.
След това, в дълбок тиган със зехтин, задушавам с малко водичка ситно нарязания пресен лук и чесън.
Когато поомекнат, добавям настъргания морков и  каймата, като бъркам енергично, така, че каймата да стане на "трохи".
След като и месото се позапържи, а моркова си пусна каротина, поръсвам със сладък червен пипер, разбърквам за кратко и веднага погасявам с домашна паприка, разредена с малко водичка.
Може да използвате и доматено пюре, но за мен вкусът му е прекалено наситен и не ни допада в тази рецепта.
Следва добавянето на арпа фидето, директно от пакета, и доливането на булюн на порции.
Използвам черпак и добавям бульона малко по малко.
Не се отделям от котлона и бъркам периодично, за да не се слепват зрънцата.
Опитвам ги периодично и изчаквам да се сварят al dente.
Посолявам на вкус, подправям с пресен джоджен и магданоз и оттеглям от коплона.
Следва подготовката на листата лапад.
За да мога да работя лесно с тях и лесно да ги навия на сармички, ги бланширам в кипяща вода, буквално за секунди.
Много е важно да не ги държите във водата прекалено дълго, защото тогава се получава обратното - късат се и е невъзможно да се използват за сарми.
Потапям листата лапад на порции в горещата вода и почти веднага вадя с помощта на решетъчна лъжица.
Подреждам ги внимателно в голяма чиния, като внимавам да не се огъват.
Изчаквам да се охладят малко и започвам завиването на сармичките - в единия край на всяко листо слагам по малко от плънката и завивам на малки сармички.
Подреждам в намаслена тавичка и пека в загрята фурна до готовност.
Внимавайте да не ги препечетете, защото изсъхват много и не са сочни и така вкусни.
Поднасям с млечно чеснов сос, като преди сервиране поръсвам сармичките с пресен магданоз

Да ви е вкусно!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар